
EPDK yaptığı açıklamada, yıllık 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limitinin 2 bin 400 kilovatsaate indirildiğini, böylece, aylık yaklaşık 82 lira ve üzerinde fatura ödeyen tüketicilerin serbest tüketici olma hakkı elde ettiğini hatırlattı. Serbest tüketici sayısının artmasına bağlı olarak, elektrik ticareti yapmak üzere kurulan ve EPDK’dan bu faaliyet için lisans alan tedarik şirketlerinin sayısının arttığına dikkat çekildi.
Önemli uyarılarda bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, serbest tüketici durumundaki vatandaşların imzalayacakları sözleşmelere çok dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Serbest tüketiciler haklarını ve yükümlülüklerini çok iyi bilmeli. Kurumumuzun web sayfasında bu konuda özel bir düzenleme yaptık. Web sayfamıza bakmadan kimse serbest tüketici sözleşmesi imzalamamalı. Vatandaşlarımız sözleşme imzalayacağı şirketin web sayfamızdaki tedarikçi listesinde olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli. Ayrıca haklarını ve yükümlülüklerini layıkıyla öğrenmeden bu konuda adım atmamalı” şeklinde konuştu.
Tedarikçi şirket aydınlatıcı bilgi vermeli
Tedarikçi şirketin, serbest tüketiciyi muhtemel riskler ve ticari seçenekler konusunda bilgilendirmek zorunda olduğunun altını çizen Yılmaz, “Vatandaşlarımız küçük indirimler için büyük taahhütler altına kesinlikle girmemeli. Tedarikçisini çok dikkatli seçmeli ve kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza koymalı” dedi.

EPDK, serbest tüketicilerin tedarikçileri ile imzaladıkları sözleşme sonrası mağduriyet yaşamamaları için özel bir portal oluşturduğunu da açıkladı. Serbest tüketicilerin, elektrik tüketim miktarlarını kontrol edebilecekleri ve tedarikçilerini denetleyebilecekleri bu portal üzerinden, elektrik tüketim değerleri, sayaç okuma tarihleri, tedarikçilerine ilişkin bilgi ve hali hazırda tedarikçi seçme hakkının kullanılıp kullanılmadığına ilişkin bilgiler görüntülenebiliyor.
Kaynak: EPDK

SSP Innovations’ın Kurucusu ve Baş Danışmanı Skye Perry, coğrafi bilgi sistemlerinin (GIS) elektrik dağıtım hizmetleri açısından önemini anlattığı sunumunda, elektrik hizmet ağı genişledikçe coğrafi bilgi sistemleri ile ilişkisinin de arttığını belirterek, elektrik dağıtım şirketlerinin mühendislik, hava durumu, veri oluşturma, dağıtım planlama, kesintiler, saha araştırması ve müşteri ilişkileri gibi faaliyetlerinin merkezinde coğrafi bilgi sistemlerinin olduğunu vurguladı. Karar verme süreçlerinin coğrafi bilgi sistemiyle kolaylaştığını aktaran Perry’nin sunumunu İngilizce altyazı seçeneği ile izleyebilirsiniz.

Son günlerde yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışı Ege Bölgesi’nde de kendisini gösterdi. ADM Elektrik Dağıtım hizmet bölgesi içerisinde yer alan Aydın, Denizli ve Muğla’da da kar yağışı etkili oldu. Muğla il merkezi başta olmak üzere birçok bölge uzun yıllar sonra kar yağışına sahne oldu. Bölgedeki olumsuz hava şartlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Bülent Yüksel, tüketicilere kesintisiz hizmet sağlamak amacıyla tüm bölgelerde ekiplerin aralıksız çalışmaya devam ettiğini söyledi. Özellikle rakımı yüksek bölgelerde kar yoğunluğunun oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Hizmet bölgemizin değişken bir hava yapısına sahip olması nedeniyle bazı yıllarda oldukça yoğun yağmur ya da kar yağışıyla karşılaşıyoruz. Burada ekiplerimiz kesintisiz enerji sağlamak adına gece gündüz çalışıyor. Son olarak bölgemizin en yüksek dağı olan Honaz Dağı’nda yaklaşık 2.600 metrede enerji nakil hatlarında çalışmalarını sürdüren ekiplerimiz deniz seviyesinden, en yüksek noktaya kadar tüm bölgeye kesintisiz enerji sağlamak adına çalışmaktadır” dedi.

Şiddetli fırtına ve yoğun kar yağışının tel kopmalarına neden olduğunu belirten Yüksel, “İki direk arasında oluşan buz yükü, direkler arasındaki iletkenlerin kopmasına ve izolatörlerin kırılmasına neden olabiliyor. Bununla beraber ekiplerimiz yollardaki buzlanmaya ve kara rağmen bir şekilde arızanın olduğu bölgeye ulaşıp sorunun giderilmesini sağlıyor. Bu zorlu koşullarda tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için 24 saat canla başla çalışan ekiplerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ABD enerji şirketleri 2016 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 107 binden fazla işten çıkarma yaptıklarını bildirdi. İşten çıkarmaların büyük kısmının yılın ilk yarısında gerçekleştiği ve bu dönemde 77 bin 211 kişinin işsiz kaldığı kaydedildi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerin üretimi kısma kararı almasıyla birlikte yükseliş gösteren petrol fiyatlarının, yılın ikinci yarısında gerçekleşmesi öngörülen işten çıkarmaları azalttığına dikkat çekilen raporda, buna rağmen Temmuz - Aralık ayları arasındaki döneminde 30 bin 503 çalışanın işten çıkartıldığı aktarıldı.
Enerji sektörünü bilgisayar ve perakende sektörleri izledi
Raporda görüşlerine yer verilen Challenger, Gray & Christmas şirketi İcra Kurulu Başkanı John A. Challenger, bu yıl ocak ayında Beyaz Saray'ı devralacak yeni yönetimin petrol sektöründeki düzenlemeleri ve sondaj kısıtlamalarını gevşeteceğine işaret ederek, "Bu gelişmeler sektörü biraz daha rahatlatabilir. 2017'de petrol şirketleri yeniden genişlemeye başlayabilir. İronik bir şekilde, önlerindeki tek engel tecrübeli işçilerin eksikliği olabilir” değerlendirmesinde bulundu. İşten çıkarmalarda, enerji sektörünü 66 bin 821 kişi ile bilgisayar endüstrisi ve 59 bin 324 kişi ile perakende sektörü takip etti.
Kaynak: AA
Haftanın Makalesi
Çocuklar Ülkelerinin Geleceğini ‘Kodluyor’
Bilişim çağında yaşayan dünyamızda teknoloji yadsınamaz bir öneme sahip. Gelişmiş ülkeler, ileri teknolojiye sahip ürünler üreterek ekonomilerine güç katmayı, diğer ülkelerle girdikleri rekabet yarışında öne geçmeyi hedefliyor. Bu yarıştaki en önemli kaynak ise “insan gücü”.
‘Ağaç yaşken eğilir’ misali, insana yatırım bu ülkelerde küçük yaşta başlıyor; ilkokul çağındaki çocuklara verilen kodlama dersleriyle bireyler sadece teknoloji kullanmayı değil, aynı zamanda teknoloji üretmeyi de öğreniyor. Avrupa Birliği ülkeleri, tabiri caizse, kodlamayı, okuma- yazmayı öğrenmek kadar önemli buluyor. 2020 yılı itibariyle Avrupa’da teknoloji becerisi gerektiren 825 bin yeni iş imkânı oluşacağı ifade ediliyor. (1) ABD, Finlandiya, Estonya ve Birleşik Krallık gibi pek çok ülkede kodlama dersleri birinci sınıftan itibaren öğrencilere veriliyor.
Kodlama Saati, 180 ülkede 100 milyondan fazla öğrenciye ulaştı
Son birkaç yıldır Birleşik Krallık’ta BBC tarafından Micro:Bit isimli bir araç ile kodlama eğitimi veriliyor. Bugüne kadar 180’den fazla ülkede 100 milyondan fazla öğrenciyi bilgisayar bilimleriyle tanıştıran “Kodlama Saati” (Hour of Code) isimli bu eğitim programı ile küçük yaştaki çocuklar çok geniş bir yelpazede ürün geliştiriyor.
Aldığı eğitimlerle dans eden robot veya müzik aleti geliştiren çocuklar da var, çok sevdiği masalların animasyonlu kitabını yapanlar da. “Aklınıza gelen her şeyi yaratabilirsiniz” mesajı veren Kodlama Saati, çocuklara hayal gücünü ve yaratıcılığı aşılıyor. (2)
Türkiye’de kodlama dersleri zorunlu olacak
Küresel gelişmeler ışığında, Türkiye de okul müfredatında gerekli değişiklikleri yaparak kodlama derslerini zorunlu hale getiriyor. Yapılan açıklamalara göre, ilkokul birinci sınıftan itibaren öğrenciler kodlama dersleri almaya başlayacak. Böylece, sevdikleri oyunları, aplikasyonları nasıl yaratabileceklerini öğrenen çocuklar, yeni oyunlar geliştirme konusunda da teşvik edilmiş olacak.
Çocukların analitik düşünme becerisi kuvvetlenecek
Endüstrinin her alanına dokunan kodlama, kişiye sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı ve analitik düşünebilme gibi faydalar sağlıyor.
Bugün ciroları birçok ülkenin milli gelirinden daha fazla olan Facebook, Google, Twitter gibi şirketler geleceğin teknolojisinin yazılım olacağını gösteriyor. (3) Kodlamaya ve yazılıma gereken önemi bugün veren, insan kaynağını bugünden bu alana yönlendiren ülkelerin yarın bir adım önde olacağından hiç şüphe yok.
Anket
Sayın ilgili,
Avrupa Birliği Ufuk2020 Ar-Ge programı kapsamında gerçekleştirmekte olduğumuz SmarterEMC2 (www.smarteremc2.eu) projesi için kısa bir anket hazırladık. Sorular seçmeli olarak düzenlenmiş olup anketi bir iki dakika içinde tamamlayabilirsiniz. Projemizde yer alan teknolojik sistemlerin daha iyi geliştirilebilmesi, tüketicilerin, tedarikçilerin ve dağıtım şirketlerinin azami faydayı elde edebilmesi için değerli yanıtlarınıza ihtiyacımız bulunmaktadır. Aşağıdaki anket bağlantı linkine tıklayarak anketimizi cevaplandırabilir, anket sonundaki “Bitti” tuşuna basarak sonlandırabilirsiniz. Katılımınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.
Saygılarımızla,
ELDER-Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği
SmarterEMC2 Projesi
Anket İçin Tıklayınız.
Dünyanın Elektrik Gündemi
- Avrupa gün öncesi elektrik fiyatları 10 yılın zirvesini buldu. Sebep anormal soğuklar. Alman (90.5 €) ve Belçika (110 €/MWh) fiyatları 2008’den beri, Fransa fiyatları da 6 haftanın zirvesine çıktı. Fransa’da soğuklar talebi rekor seviyelere çekerken, 1959’dan beri en kurak Aralık yaşandı. Soğuk havalar İsviçre’de elektrik kesintilerine sebep oldu.
- “Pay-as-you-save”, enerji verimliliğinde tasarruf ettikçe öde modeli ile iş yapan Green Deal Finance şirketi, daha önce İngiliz Sayıştay’ı tarafından ağır eleştirilmişti. Şirket yeni kredi vermeyi bıraktı ama durumu o kadar kötü değilmiş.
20 Nisan 1968 – Milliyet, “Elektronik beyinlerin ihtilali”

- Britanya adasındaki elektrik son 60 yılın en temizi olmuş, 2016 bu yüzden dönüm noktası. 2012’de %40’ı kömürden olan elektrikte, kömür oranı 2016’da %10’dan aşağı düşmüş. “Kömür çöküşü” son 100 yılın en büyüğü. Bir şeye dikkat edin, BP’nin iddia ettiğinin aksine bir kaynaktan vazgeçme çok hızlı olmuş, “doğal hız” filan dinlememiş.
- Elektrik fiyatları Polonya ve Fransa’da tekrar artış eğiliminde. www.energytransparency.info ‘da Kasım ayında Almanya dahil üç ülkenin enerji fiyat hareketleri ilginç.
- Ofgem National Grid’i bölemedi, ama hukuki olarak Nisan 2019 itibari ile “sistem işletmecisi” ayrı olacak. Haziran’daki Meclis raporunda sistemi işleten(talimat veren) ve şebeke altyapısının aynı kişi olmasının ticari çıkarlarla çatışacağı iddia edilmişti. National Grid, İngiltere’deki gelirlerinin büyük çoğunluğunu yüksek gerilim erişiminden kazanıyor.
- ABD dışişleri bakan adayı Rex Tillerson’ın enerji diplomasisine ivme kazandırması bekleniyor. “ABD [iklim değişikliği müzakerelerinde] masadaki yerini korumalıdır… Hiçbir ülke bu sorunu tek başına çözemez.”. Anahtar cümle: “Atmosferdeki sera gazlarının artışının bir etkisi var, ama bizim bunun etkisini öngörme imkanlarımız çok sınırlı”.
Rapor Özeti
İran’ın Enerjisi : Engeller içinde bir Geri dönüş , David Ramin Jalilvand , Oxford Energy Institute
(https://www.oxfordenergy.org/wpcms/wp-content/uploads/2017/01/Iranian-Energy-a-comeback-with-hurdles.pdf)
Aşağıda rapordaki önemli noktaların hızlı bir özeti yer almaktadır:
Bir sene önce 16 Ocak 2016’da İran nükleer anlaşması devreye girdi. Resmi adı JCPOA( Joint Comprehensive Plan of Action) aslında Temmuz 2015’te tamamlandı. JCPOA ardından enerji şirketleri İran’la iş birliği için harekete geçti. Raporda anlaşmanın enerji sektörüne etkileri inceleniyor. İran hükümeti, içeride birçok çarpışan güç odağı arasında denge kurmaya çalışırken, uluslararası ortamda da risklerini yönetmeyi deniyor. Üretim hala resmi 4.0mv/g rakamının altında. JCPOA kritiği Trump’un seçilmesinden sonra belirsizlik arttı. “Davos vizyonu tabana yayılan bir ekonomik düzelme sağlamadı”. Küreselleşme fuarı Davos’un sonu mu geldi yazısı da fikir çırpıcı.
(Raporun devamını buradan okuyabilirsiniz)
Grafik
BNEF’in tahminlerine göre 2016 yılında temiz enerji yatırımlarının kaynağı

Kaynak: barissanli.com
Önceki Bültenlerden Sizin İçin Seçtiklerimiz
UEDAŞ’tan Kaçak Elektrik Kullanımına ‘Çekirge’li Önlem
Dağıtım şebekesine yapılan yatırımlar 10 yılda -enflasyondan arındırılmış reel bazda- % 156 arttı
“2017 yılına tüketici memnuniyeti damgasını vuracak”
Elektrik Dağıtım Sektörü Üniversitelerle İş Birliğine Hız Veriyor
EBRD’den, IC İçtaş, TREDAŞ ve TREPAŞ’a 134 Milyon Dolar Destek
Etkinlikler
10. Dünya Geleceğin Enerjisi Zirvesi
16-19 Ocak 2017 / Abu Dabi, BAE
Distributech*
31 Ocak-02 Şubat 2017 / San Diego, CA
Middle East Electricity
14-16 Şubat 2017 / Dubai World Center
Ecology’17
17-18 Şubat 2017 / İstanbul
Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı 2
01 Mart 2017 / ATO Congresium Ankara
Electrical Vehicle Congress (EEVC 2017)
14-16 Mart 2017 / Cenevre
Uluslararası Temiz Kömür Zirvesi
22-23 Mart 2017
Power&Electricity World Africa 2017
28- 29 Mart 2017,Afrika
19. Electric Power Conference&Exhibition
10-13 Nisan 2017/Şikago
23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Kongresi
03-05 Mayıs 2017