
Kurulu gücü bir megavata kadar olan ve elektrik üretiminde güç aşımı yapan bazı yenilenebilir enerji tesisleri, ilgili ayda ürettikleri miktar için ödeme alamayacak.
Elektrik piyasasında kurulu gücü bir megavata kadar olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesisler, üretimde güç aşımı yaptıklarının tespiti halinde, piyasa işletmecisi ve görevli tedarik şirketinden o ayın ödemesini alamayacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.Buna göre, 1 Ağustos 2017'den itibaren sisteme 'demand' olarak 1 megavatın üzerinde güç ile enerji vererek güç aşımı yapan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislere ilgili ayda ürettiği elektrik için ödeme yapılmayacak. Bu kapsamda sisteme verilen enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'na (YEKDEM) bedelsiz katkı olarak dikkate alınacak. Söz konusu karar, kurulu gücü bir megavata kadar olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri ve bağlantı anlaşmasına çağrı mektubunda yer alan kurulu gücün ve 1 megavatın üzerinde geçici kabulü tamamlanarak işletmeye geçen üretim tesislerini kapsayacak.

Doğu Anadolu bölgesindeki 7 ilde yüzde 24'e varan kaçak elektrik kullanımının teknolojik yöntemle önleneceği bildirildi.
Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Aras EDAŞ) Genel Müdürü Fikret Akbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki 7 ilde yüzde 24 oranında kaçak elektrik kullanımı olduğunu tespit ettiklerini belirterek, bunu önlemek için çalışma başlatıldığını söyledi.
Yeni yapılan ihaleyle ileri teknoloji kullanarak kaçak elektrik kullanımının önüne geçileceğini belirten Akbaş, "Ağrı'nın Doğubayazıt ve Patnos ilçelerinde ağırlıklı olarak elektrik kaybımızın olduğu gözlemlenmiştir. Elektrik kaybımızı önlemek için ileri teknolojiyle bir sistem kurmaya çalışıyoruz. İnşallah Kurban Bayramı'ndan sonra onu başlatacağız." dedi.
Akbaş, bölgede vatandaşların sağlıklı enerji kullanması için enerji kaybının önlenmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü biz bir hesap yaptık. Ne güçte trafo ve enerji akımını sağlayan kablo kullanılacağı hesaplanmış ve bir kapasite belirlenmiş. Birileri araya girip çalmaya çalışıyor. Dolayısıyla kapasitenin üzerinde enerji çekiyor. Bu da vatandaşlarımızın sağlıklı enerji kullanamamasına ve maliyetin yüksek olmasına neden oluyor. Çünkü bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de paçal fiyat uygulaması var. Paçal maliyetler bölünerek bir fiyat uygulaması var. Bu kaçak elektrik kullanımı bölgenin kalkınmasına engel olan, enerji alt yapısını dejenere eden bir yöntemdir."
Kaçak elektriğin enerji hatlarına çeşitli zararlar verdiğine dikkati çeken Akbaş, şunları kaydetti:
"Enerji hatlarımıza girip, enerji çalmakla hatlarımızı kullanılmaz hale getiriyorlar. Bu da sık sık arızalara neden oluyor. Bu da sanayi, ticaret, eğitim ve turizmin gelişmesine maalesef engel oluyor. İnşallah hem kaybımızı engelleyerek, hem de altyapımızı sağlamlaştırarak, personel niteliğini de arkasına alarak bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağız."

Elektrikli ve hibrit model araçların satışları artış trendinde. Kimi markalar artık elektrikli otomobil üretme konusunda ciddi adımlar atarken, Volvo gibi benzine tamamen veda edeceğini açıklayanlar da var. Bloomberg New Energy Finance tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2040 yılına gelindiğinde yeni satılan araçların yarısı elektrikli olacak. Yine aynı araştırma 2040 yılında dünyadaki tüm araç filolarının yüzde 33‘ünün elektrikli otomobillerden oluşacağını tahmin ediyor.
Lityum iyon pillerin fiyatlarının düşmesi, büyük araç üreticilerinin elektrikli otomobil pazarına girerek hacmi büyütmesi de dönüşümü hızlandıran etmenler arasında görülebilir. 2025 yılına kadar düşük seyirde devam etmesi beklenen satışların, elektrikli otomobillerin teknolojisinin ve altyapısının oturmasıyla birlikte çok hızlı bir şekilde yükselmesi bekleniyor. Özellikle Çin, ABD ve Avrupa ülkelerinde ise elektrikli otomobil penetrasyonunun yüzde 60’ın üzerine çıkması bekleniyor.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER 25-26 Nisan 2018 tarihinde gerçekleşecek olan İstanbul Akıllı Şehirler Kongre ve Fuarı’nın (ICSG) stratejik partneri oldu.
İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan organizasyona katılım ücretsiz olacak. Katılımcılara organizasyon tarafından VİP yaka kartları takdim edilecek. ELDER’in stratejik partner olarak katılım sağlayacağı fuar ve kongrenin bu yıl 6’ncısı düzenlenecek.
ICSG 2018’e yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin yanı sıra, akademisyenler, teknoloji firmaları ve ilgili ziyaretçiler katılacak. Dünya Enerji Birliği tarafından en önemli etkinlikler arasında gösterilen 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı ICSG İstanbul 2018’da Turkcell, Oracle, Siemens, Viko, Aselsan gibi firmalar stantlarını kuracak. Geçtiğimiz yıl 5.si düzenlenen ICSG 2017’ye 50 ülkeden 32 binin üzerinde ziyaretçi katılırken, 100’den fazla sunum gerçekleştirildi.
ICSG 2018, akıllı şebekeler ve şehirler, akıllı ulaşım sistem araştırmacıları, uygulayıcıları, geliştiricileri vw kullanıcıları için üst düzey teknoloji ürünlerini keşfetmek, elde edilen deneyimleri son kullanıcı ve sektörle paylaşmak için düzenlenen uluslararası düzeyde bir organizasyon olarak biliniyor.
MAKALE
Yarının Elektriği Güneşli ve Rüzgarlı
Bloomberg Enerji Finans Yeni Enerji Görünümü yıllık raporunun en öne çıkan tespiti güneş ve rüzgar başta olmak üzere yenilenebilir enerjiye yapılması beklenen trilyon dolarlık yatırımlar. Dünya genelinde 2040 yılına kadar elektrik üretimi için 10 trilyon doların üzerinde bir yatırım gerçekleşmesi öngörülürken, bu rakamın 2/3’ünün yenilenebilir kaynaklara yönelmesi sürpriz değil.
Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Dünyanın Elektrik Gündemi
- Çin’de bu yılın yedi ayında devreye alınan güneş enerjisi kapasitesi 34.9 gigavata ulaştı. Çin’in güneş enerjisindeki kapasitenin artışıyla, küresel güneş enerjisi kapasitesi artışının da beklenilenden fazla olacağı öngörülüyor.
- GTM Research’ün araştırmasına göre, dünya çapındaki güneş enerjisi elektrik üretim kapasitesi bu yıl sonunda 391,5 gigavata ulaşarak, 390 gigavat elektrik üretme kapasitesi bulunan nükleer enerji santrallerini ilk defa geride bırakacak.
- Filistin, Arap Birliği üyesi 15 ülkenin yer aldığı ortak Arap elektrik pazarına üye oldu. Filistin'in Mısır Büyükelçisi ve Arap Birliği Daimi Temsilcisi Cemal Eş-Şubeki, Arap Birliği Ekonomik İşler Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Kemal Hasan Ali arasında imzalanan mutabakat zaptıyla Arap elektrik ağını birbirine bağlanacağı ve Arap ülkelerinde üretilen elektrikten istifade edilebilmesi hedefleniyor.
- Hindistan’ın büyük şirketlerinden Reliance Industries, BP ile güneş ve rüzgar projeleri yakınında depolama projeleri üzerine çalışacak.
- Almanya ve Avustralya’nın 15 yıllık ortak elektrik piyasa [bölgesi]larının AB tarafından ayrıştırılması kararı sonrasında, Alman gelecek fiyatları yeni benchmark oldu. Mevcut durumda Alman-Avusturya elektrik gelecek kontrat miktarının karşılığı 35 milyar $, %80’i 2019’da sonlanıyor.
- ABD’de meydana gelen Harvey kasırgası sebebiyle, Teksas’ta 250 bin abonenin elektrikleri kesilirken, kasırganın yol açtığı zarar henüz tam olarak bilinmiyor.
Etkinlikler
SmarterEMC2 Final Workshop
04 Ekim 2017 / European Utility Week / RAI Amsterdam / The Netherlands
European Utility Week
03-05 Ekim 2017 / Amsterdam
8. Türkiye Enerji Zirvesi
10-11 Ekim 2017 / Antalya
2. Enerji Verimli Ürünler Fuarı
23 Kasım 2017 / İstanbul
19. Electric Power Konferansı ve Fuarı
19-22 Mart 2018 / ABD