
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ankara'da Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada enerji eğitimine yatırımların devam edeceğini ifade ederek, "Maden teknolojileri alanında Türkiye'de 12 lisemiz eğitime başladı. Bu okulların sayısının artması ve daha yeni bölümler açılmasını hedefliyoruz " dedi.
Çevre dostu lisenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, okulun enerji tasarrufu hakkında bilgi veren Bakan Albayrak "Standart bir lisenin enerji maliyeti bugünkü değeri 257 milyon TL, bu okulumuzda ise 71 milyon TL olacak" dedi. Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin çok verimli bir yatırım olduğuna dikkat çeken Bakan Albayrak, normal bir liseye göre verimlilik açısından daha fazla maliyeti olan lisenin 3 yılda yapılan masrafı amorti edeceğini ifade etti.
Yüksek enerji ithalatının önemli sorunlardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken Bakan Albayrak, Türkiye'yi enerji alanında dışa bağımlılıktan kurtaran yatırımları anlattı. Milli Enerji ve Maden politikasına ilişkin yatırımlardan bahseden Bakan Albayrak, "Önemli süreçler başladı. Doğalgaz alanında, LNG yatırımları noktasında önemli yatırımlar gerçekleştirerek arz güvenliğimizi garanti altına almak için sağlam adımlar atıyoruz. Sahip olduğumuz kaynakları net bir şekilde ortaya çıkarıyoruz. Enerjide dışa bağımlılığı bitirmek için gece gündüz çalışacağız. Bu istikamette yorulmadan çalışacağız" dedi. Türkiye'yi enerji ticaretinde önemli bir noktaya taşıyan projelere değinen Bakan Albayrak, "Ekonominin ve sanayinin büyümesinde bu yatırımlar ülkemize doping etkisi yapacak" ifadelerini kullandı.
FARKLI ŞEHİRLERDE BENZER YATIRIMLARI YAPACAĞIZ
Bakan Albayrak, çevre dostu liselerin yatırımına devam edeceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık olarak ortaya koyduğumuz hedeflere ulaşmanın yolunun gençlikten geçtiğini biliyoruz. İnsan kaynağının geliştirilmesi için bütün çalışmaları yürütüyoruz. İyi yetişmiş ara eleman eksikliğinin farkındayız. Teknik lise yatırımının önemli olduğunu biliyoruz ve önceliklendirmek istiyoruz. Tüm Türkiye'ye müjde vermek istiyorum. Bu okul tek olmayacak. Farklı şehirlerde benzer yatırımları atacağız. Bunun yanında maden teknolojileri alanında Türkiye'de 12 lisemiz eğitime başladı. Bu okulların sayısının artması ve daha yeni bölümler açılmasını hedefliyoruz.”

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Ar-Ge mühendislerince geliştirilen "denizaltı robotu"nun saha çalışması Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde gerçekleştirildi.
UEDAŞ, denizaltı robotu ile arızalara müdahale ederek, kesintileri gerçekleşmeden önlemeyi amaçlıyor. Robot, yüksek çözünürlüklü kamerası ile deniz altındaki elektrik kablolarında oluşabilecek olası sorunları UEDAŞ merkezine aktaracak ve arızaya hızla müdahale edilecek.
Şirketin hizmet bölgesinde yer alan Balıkesir'in Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik ile Çanakkale'nin Gökçeada, Bozcaada adalarında 50 kilometre uzunluğundaki hizmet kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirilen Ar-Ge projesinde, deniz altındaki elektrik hatlarında oluşabilecek olası arızalara robotla müdahale edilebilecek. Söz konusu adalarda hali hazırda yaklaşık 30 bin kişiye elektrik sağlanıyor. Bu sayı yaz aylarında 300 bin kişiye çıkabiliyor.
Toplam bütçesi 1 milyon lira olan proje, ODTÜ Teknokent'te yer alan Desistek firmasının ortaklığıyla hayata geçiriliyor.
"ARIZA MEYDANA GELMEDEN ÖNLEM ALACAĞIZ"
UEDAŞ Ar-Ge Direktörü Mutlu Dalkaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, şirketleri bünyesinde Balıkesir ve Çanakkale ilçelerine bağlı Bozcaada, Gökçeada ve Marmara takım adalarını besleyen 50 kilometre deniz altı kabloları bulunduğunu söyledi.
Deniz altı kablolarında meydana gelen arızalarda özellikle uzun süren kesintiler yaşandığını, onarımı ve tamiratının yüksek maliyeti olan işlemler gerçekleştirildiğini anlatan Dalkaç, şu değerlendirmede bulundu:
"Maliyeti bir kenara bırakıp diğer taraftan baktığımızda hizmet kalitesi anlamında olumsuz olaylar meydana gelmekte. Bu kapsamda, UEDAŞ Ar-Ge mühendisleri, Desistek firması ve EPDK'nın da finansal desteğiyle bir cihaz geliştirdik. Bu cihaz sayesinde deniz altı kablolarında meydana gelebilecek tehlikeleri önceden tespit ederek, kesintiyi meydana gelmeden önlemeye çalışacağız. Bu sayede deniz altı kablolarının üzerinde gezerek, cihazı gezdirerek, çapa, kaya veya herhangi bir olumsuz durum varsa bunları önceden tespit edeceğiz ve arıza meydana gelmeden önlem alacağız."
Dalkaç, cihazın yüksek çözünürlüklü kamerasının, hidrolik kollarının, kısmi deşarj cihazı gibi özelliklerinin bulunduğunu vurguladı.
Cihaz ile arızalarda yüksek kalitede tespitler olacağını bildiren Mutlu Dalkaç, "Hedefimiz kesinti meydana gelmeden kesintileri önlemek olacak. Yıl içinde kabloların bakımlarını belirli periyotlarla bu cihaz vasıtasıyla yaparak kesintileri önlemeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Nevzat Şatıroğlu, kömür yakıtlı termik santrallerle ilgili, "2019 yılı son tarih, rehabilite çalışmalarını yerine getirmeyen termik santrallerin çalışmasına izin verilmeyecek" dedi.
EÜAŞ Genel Müdürü Şatıroğlu, Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ'ye ait santral ve maden sahasında incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.
İncelemelerinin ardından açıklama yapan Şatıroğlu, milli enerji politikaları doğrultusunda, başta kömür olmak üzere yerli kaynakların insan odaklı ve çevre dostu teknolojiler kullanılarak enerjiye çevrilmesinin, Türkiye'nin bağımsız enerji yolundaki önemli adımlarından olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın enerjideki bağımlılığı ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Şatıroğlu, "Yerli kömür kaynaklarının değerlendirilmesi için yeni termik santral yatırımlarının hızla önü açılırken eski santrallerin yenileme yatırımları, rehabilitasyonu, bakım onarımı konusundaki ilerlemelerin disiplin ve takibi de bakanlık tarafından sürdürülüyor." diye konuştu.
Eski termik santrallerinin rehabilitasyonu çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Şatıroğlu, "2019 yılı son tarih, rehabilite çalışmalarını yerine getirmeyen termik santrallerin çalışmasına izin verilmeyecek. Bu bağlamda çalışmalarına devam eden termik santralleri yakından takip eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yöneticileri, termik santral ziyaretleri yaparak çalışmaları yerinde görüyor, teknik konular, halkla ilişkiler, iletişim yönünde tavsiyeler ve istişare toplantıları yapıyor." ifadelerini kullandı.
Bakanlığın enerji ve insan odaklı bir politikayla gelişen teknolojiyi Türkiye'de uygulamaya koyduğunu belirten Şatıroğlu, maden sahalarındaki ağaçlandırma ve çevre düzenlemelerinin de halka daha çok anlatılması gerektiğini dile getirdi.

General Electric, elektrik şebekelerinde yapay zekayı kullanmanın bir yolunu araştırıyor. Bu teknolojinin verimliliği artırarak 200 milyar dolar tasarruf sağlaması bekleniyor.
En büyük enerji şirketlerinden biri olan General Electric’te enerji bağlantıları biriminin dijital müdürü Steven Martin, Londra’daki Yeni Enerji Finansı zirvesinde önemli açıklamalarda bulundu. Martin, “Makine öğrenme tarafında da çok şey yapıyoruz. Bunun üzerinde çalışan birçok kişi var.” dedi.
Teknoloji, pillerin ve tüketim noktaları gibi depolama aygıtlarının gerçek zamanlı olarak nasıl ve nasıl aktığını optimize ediyor. Bunun, şebekenin verimliliğini önemli ölçüde artırması ve tüketicilerin tasarruf etmesi bekleniyor.
Araştırmacılar, makine öğrenmesinin, sağlıktan bilgisayara ve şimdi enerjiye kadar işletmelere nasıl entegre edilebileceğini araştırıyor. Santrallerden ev elektriğine kadar her şey sayısallaştırmaya doğru ilerlediğinden endüstri hızlı değişimler yaşıyor.
MAKALE
Elektrikli araçların yükselişi karşısında California, altyapı hizmet kuruluşlarının şebekelerini hazırlamaya yönelik planlar yapıyor
Yazar: Herman K. Trabish
Elektrikli araçların yükselişi karşısında California altyapı hizmet kuruluşlarının şebekelerini hazırlamaya yönelik planlar yapıyor. Elektrikli araçların şebekeye entegre edilmesi ve artmakta olan yüke yönelik hazırlıkların yapılması için altyapı hizmet kuruluşları tarafından kapsamlı pilot programlar geliştiriliyor.
Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Dünyanın Elektrik Gündemi
- Fransa, enerji dönüşümünü gerçekleştirmek için 9 milyon eurosunu enerji verimini artırmak, 7 milyar eurosunu yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yükseltmek ve 4 milyar eurosunu “yeşil” arabalara dönüşüm için kullanmak üzere toplamda 20 milyar euroluk yatırım yapmayı planlıyor.
- “Euroasian Interconnector” olarak adlandırılan ve bir yandan Güney Kıbrıs ile İsrail’i, diğer yandan da Yunanistan’ı da Avrupa’yla elektrik kabloları aracılığıyla bağlayacak projenin bütçesinin, 3,5 milyar euroya ulaşacağı açıklandı.
- İsviçreli mühendislik devi ABB, General Elektrik’in Endüstriyel Çözümler bölümünü 2.6 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıkladı. Şirket bu satın alma ile Kuzey Amerika pazarındaki varlığını güçlendirecek.
- Güneş enerjisi üzerine araştırmalar yapan GTM Research, dünyadaki güneşten elektrik üretim kapasitesinin gelecek aylarda nükleer santrallerin üretim kapasitesini geçeceğini açıkladı. 2017’nin sonunda 391,5 GW elektrik üretme kapasitesine ulaşacağı tahmin edilen güneş enerjisi sistemlerinin 390 GW kapasiteye sahip nükleeri geride bırakacak.
- Hindistan Başbakanı Narendra Modi, tüm evlere elektrik erişimini sağlamak için 2,5 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı.
Etkinlikler
SmarterEMC2 Final Workshop
04 Ekim 2017 / European Utility Week / RAI Amsterdam / The Netherlands
European Utility Week
03-05 Ekim 2017 / Amsterdam
8. Türkiye Enerji Zirvesi
10-11 Ekim 2017 / Antalya
2. Enerji Verimli Ürünler Fuarı
23 Kasım 2017 / İstanbul
ELDER & ISSA II. Uluslararası İş Güvenliği ve Sağlığı Kongresi
15-17 Şubat 2018 / Antalya
19. Electric Power Konferansı ve Fuarı
19-22 Mart 2018 / ABD