Ocak:
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye’nin elektrik tüketiminin dörtte birini oluşturan ve yaklaşık 62 milyar kWh’lik tüketimi olan 270’e yakın tüketici için bir karar aldı. Kurul kararına göre, yüksek tüketimli tüketiciler tedarik şirketlerinden pazarlık usulü ile elektrik temin edebilecek.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2017'de elektrik sektöründe 42 milyar liralık yatırımla Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını açıkladı.
Şubat:
- Elektrikte kapasite mekanizması desteğinden faydalanmak isteyen yaklaşık 21 bin megavatlık 30 santral Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye başvuruda bulundu.
- EPDK, Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması kapsamında yapılacak kapasite ödemelerine 2018 yılı için 1 milyar 407 milyon 116 bin 257 liralık bütçe ayrıldığını açıkladı.
- Off-shore rüzgar YEKA projesi içim Saros, Kıyıköy ve Gelibolu aday bölge seçildi.
- Enerjisa Enerji AŞ'nin halka açılan yüzde 20 hissesi için gelen talep, arzın yaklaşık 5 katı oldu.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, güneş ve rüzgarda 1000'er megavatlık yeni ihaleler için çalışmalara başlandığını ve öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük off-shore (denizin üstünde) projesini hazırladıklarını bildirdi.
Nisan:
- Akkuyu NGS’nin temel atma tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atıldı.
- Türkiye'nin elektrik ithalatı faturası yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63,6 azalarak 11 milyon 133 bin 696 dolara düştü.
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yıllık elektrik tüketimi 50 milyon kilovatsaatin üzerinde olan büyük tüketicilerin Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamına alınmasına ilişkin kurul kararı 1 Nisan 2018 itibarıyla yürürlüğe girdi.
- Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yaşar Arslan, 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nda, Türkiye’de 42,5 milyon elektrik sayacı ve 14,2 milyon gaz sayacı olduğunu belirterek, bu sayaçların akıllı sayaçlara dönüştürülmesi için 35 milyar liralık bütçe gerektiğini açıkladı.
- 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nda Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi – TAŞ 2023’ün tanıtımı gerçekleştirildi.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Bir Enerji Bir Nefes Enerji Sektöründen 5 Milyon Ağaç protokolü, ELDER, GAZBİR, PETDER ve KÖMÜRDER temsilcileri tarafından imzalandı.
Mayıs:
- EPDK’nın yaptığı düzenlemeye göre, elektriğin bağlanması süresi imar alanı içerinde 24 saate, imar alanı dışında kullanım yerleri için ise 48 saate düşürüldü. Şirketlere vatandaşların taleplerini en geç 15 gün içerisinde sonuçlandırma zorunluluğu da getirilirken, tüketicinin kusuru dışında herhangi bir nedenle sayacın eksik tüketim kaydetmesi halinde tüketici adına düzenlenen faturalarda esas alınan süre de 12 aydan 6 aya düşürüldü.
- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin 11. Sektör Toplantısı gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, toplantıda yaptığı açıklamada, elektrik dağıtım sektöründeki en parlak sonuçların çağrı merkezlerinden geldiğini açıkladı.
Temmuz:
- EPDK temmuz ayında elektrik fiyatlarında artış yapılmamasını kararlaştırdı.
- Türkiye'nin elektrik tüketimi temmuzda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,76 artarak 28 milyar 265 milyon 107 bin kilovatsaat oldu.
- BOTAŞ, elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5, konut abonelerinin kullandığı doğal gazın fiyatına ise yüzde 9 zam yaptı.
- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, 2016-2020 tarife döneminde 20 milyar liralık yatırım taahhütleri olduğunu belirterek, gelecek dönem için teknoloji yatırımlarına 2 milyar liralık kaynak ayırdıklarını açıkladı.
Ağustos:
- 1 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere vergi ve fonlar dahil perakende elektrik satış tarifelerinde, enerji maliyetlerinde gerçekleşen artışlar sebebiyle meskenler için % 9 diğer tüketiciler için yüzde 14 oranında artış oldu.
- Enerji alanında kalifiye insan yetiştirilmesi için 287 öğrenciye burs verilerek, yurtdışına gönderildi.
Eylül:
- 1 Eylül 2018 tarihinden geçerli olmak üzere elektrik perakende satış tarifelerinde, vergi ve fonlar dâhil nihai fiyatlarda mesken abone grubunda yüzde 9, diğer abone gruplarında yüzde 14 artış yapıldı.
- Avrupa Birliği, Çin'den ithal edilen güneş panellerine uyguladığı ticari kısıtlamaları kaldırma kararı aldı.
- Viyana merkezli uluslararası petrol ve doğal gaz şirketi OMV'nin Samsun'daki elektrik üretim santrali Bilgin Enerji'ye devredildi.
- Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin yüklenicileri arasına Concern Titan-2 AŞ adlı yeni bir şirket daha katıldı.
- Türkiye'nin rüzgardan elektrik üretiminde günlük bazda 130 bin 770 megavatsaat ile tüm zamanların rekoru kırıldı.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş ve rüzgar enerjilerine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) olarak belirlenen bölgeleri açıkladı.
Ekim:
- 2. Güneş enerjisine dayalı YEKA yarışmaları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, rüzgar enerjisinde Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla için her biri 250'şer megavat olmak üzere toplam 1000 megavatlık YEKA ihalesi düzenleneceği bildirildi.
- Gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan mevcut saat uygulaması devam etmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
- BOTAŞ tarafından elektrik üreticilerinin gaz fiyatında indirim yapıldı. Kamu ve özel sektör doğalgaz santrallerinin kullandığı gazın fiyatında yüzde 8,8, kojenerasyon tesislerin kullandığı gazın fiyatında ise yüzde 3,3 indirim yapıldı.
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, elektrik tüketimi yıllık 10 milyon kilovatsaati geçen ticari tüketicilerin Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nden yararlanabilmesine karar verdi. Böylece, Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nde yıllık tüketim limiti 50 milyon kilovatsaatten 10 milyon kilovatsaate düşürülmüş oldu.
Kasım:
- Kamuda enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık anlaşma yapıldı.
- EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş, Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği başkanlığına seçildi.
Aralık:
- İthal kömüre dayalı santrallerin belirli oranda yerli kömür kullanması kararlaştırıldı.
- EPDK kararı ile serbest tüketici limiti 2019 yılı için 1600 kWh’a düşürüldü
- Enerji piyasasında para cezaları yükseltildi. Bu yıl için belirlenen yüzde 23,73 oranındaki yeniden değerleme oranı cezalara uygulandı.
- BOTAŞ doğal gazdan elektrik üreten santrallerin kullandığı gaza yüzde 4 indirim yaptı.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İkinci 100 Günlük Eylem Planı" kapsamında enerji sektöründe hayata geçirilecek 19 maddeyi açıkladı.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan elektrik ve doğalgazda yılbaşından sonra yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı.
- Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca, Akkuyu Nükleer AŞ'ye, santralin ikinci ünitesinin inşası için sınırlı çalışma izni verildi.
- Enerji Verimliliği Kanunu’nun 10. Maddesine Göre 2019 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ 28 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ kapsamında, Enerji Verimliliği Kanunu’nun 10. maddesinde düzenlenmiş olan idari para cezaları, 2018 yılı yeniden değerleme oranı olan yüzde 23,73 oranında artırılarak 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.
- Türkiye’de e-devlet uygulamaları ile ivme kazanan dijital dönüşüm her vatandaşı ilgilendiren su ve elektrik aboneliklerine taşınıyor. Alınan bilgiye göre 1 Ocak itibariyle aboneliklere e-devlet üzerinden başvuru yapılabilecek.
- E-devlet üzerinden pilot olarak başlanan dijital abonelik uygulaması başarıya ulaştı. Su ve elektrik abonelikleri internete taşınıyor. Türkiye’de e-devlet uygulamaları ile ivme kazanan dijital dönüşüm her vatandaşı ilgilendiren su ve elektrik aboneliklerine taşınıyor.
- E-devlet üzerinden pilot olarak başlanan dijital abonelik uygulaması önümüzdeki dönem tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacak. Alınan bilgiye göre 1 Ocak itibariyle aboneliklere e-devlet üzerinden başvuru yapılabilecek.
- Kaynak: Enerji Enstitüsü
Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek, kurda yılın ikinci yarısında yaşanan değer artışıyla enerji sektörü varlıklarının yabancı yatırımcı açısından cazip hale geldiğini belirterek, "Özellikle Uzak Doğu ve Orta Doğu'dan yatırımcıların gaz ve yenilenebilir enerji santralleri ile elektrik dağıtım bölgelerini yakından takip ettiğini görüyoruz. Kur stabilizasyonu ile 2019'da sektörde bazı varlıkların satışının gündeme gelmesini bekliyoruz." dedi.
Tek, AA muhabirine enerji sektöründe 2018'de yaşananları ve 2019'daki olası gelişmeleri değerlendirdi. Bu yıl elektrik ve gaz tüketiminde yavaşlama yaşandığını belirten Tek, arz tarafında elektrikte kurulu gücünün kasım sonu itibarıyla 88 bin 400 megavat seviyesine ulaştığını ve inşasında sona gelinen santrallerle bu kapasitenin 90 bin megavata yaklaşacağını kaydetti.
Elektrikte son 10 yılda arz fazlası oluştuğu için elektrik fiyatlarındaki aşağı yönlü baskının devam edeceğini öngördüklerini aktaran Tek, özellikle sanayi sektöründeki büyük tüketicilerin de regüle tarifelere geçmek istemesiyle elektrik piyasalarında ciddi bir daralma riski doğduğunu ve bunun önlenmesi amacıyla nisan ayı itibarıyla Son Kaynak Tedarik Tarifesi'nin devreye alındığını anlattı.
"15 bin megavatlık kapasite ile dağıtım bölgeleri sıkıntıda"
Spot piyasalardaki fiyat artışları, dolar kuru ve uluslararası petrol fiyatlarının etkisiyle bu yıl elektrik ve gaz tarifeleri ile Türkiye'nin gaz tüketiminin yüzde 30'undan fazlasını gerçekleştiren gaz yakıtlı elektrik santrallerine uygulanan tarifenin de yüzde 100'ün üzerinde arttığını dile getiren Tek, şöyle konuştu:
"Bu yükselişe rağmen elektrik fiyatlarındaki artışın daha yavaş gerçekleşmesiyle kar marjının olumsuz etkilendiğini ve özellikle yabancı para cinsinden kredi ödemesi olan bu santrallerin artan döviz kuruyla borçlarını ödeme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz. Uzun vadeli finansmanların dolar/avro bazlı yapılması nedeniyle, döviz kurundaki artışın etkisinin sadece gaz santralleri değil kömür, yenilenebilir gibi diğer elektrik üretim santrallerini ve elektrik dağıtım şirketlerini de ciddi şekilde etkilediğini söyleyebiliriz. Her ne kadar, yatırım bazında finansman detayları halka açık olmasa da 15 bin megavatın üzerinde kurulu gücün ve birçok dağıtım bölgesinin 2018 yılında finansal sıkıntı yaşadığını tahmin ediyoruz."
Kömür ve gaz santrallerini desteklemek amacıyla devreye alınan kapasite mekanizması kapsamında 20 bin megavatlık santrale 2018 için ayrılan 1,4 milyar liralık bütçenin tamamının dağıtılabileceğini de aktaran Tek, "Bu mekanizma hidroelektrik santraller için de genişletilerek 2019'da da devam edecek. 21 bin megavatı termik, bin 600 megavatı hidroelektrik olmak üzere 39 santral mekanizmaya dahil. 2019'da kapasite mekanizmasına ne kadarlık bütçe ayrıldığını bilmemekle birlikte destek ihtiyacının artarak devam etmesi sebebiyle bu yılın bütçesinin üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Öncelik finansal sürdürülebilirlik"
Yeni yılda sektörde bazı varlık satışlarının da gündeme gelebileceğini bildiren Tek, şöyle devam etti:
"Türk lirasının değer kaybıyla enerji sektörü varlıklarının yabancı yatırımcılar için cazip hale geldiğini ve birçok yabancı yatırımcının piyasayı takip ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle Uzak Doğu ve Orta Doğu'dan yatırımcıların gaz ve yenilenebilir enerji santralleri ile elektrik dağıtım bölgelerini yakından takip ettiğini görüyoruz. Kur stabilizasyonu ile 2019'da Türkiye'de bazı varlıkların satışının gündeme gelmesini bekliyoruz. Diğer taraftan mevcut yatırımcılar tarafında borçların yeniden yapılandırılması, portföy optimizasyonu ve maliyet kontrolüne ilişkin önlemlerin şirketlerin gündemlerinde ön sıralarda olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Yeni yılda da yatırımcıların gündemindeki en önemli konu finansal sürdürülebilirlik olacak. Şu anda, ulaştığımız arz yeterliliği ve fazlası karşısında finansal sürdürülebilirlik meselesiyle karşı karşıyayız. Mevcut enerji sektörü yatırımcılarının birçoğunu etkileyen finansal sürdürülebilirlik sorununun makul bir şekilde bertaraf edilmediği durumda bir arz meselesine evrilme ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir. Bu sebeple konuya finansal zorluk içinde olan yatırımcıların meselesi olarak değil, hepimizin meselesi olarak bakmak gerekir."
Tek, büyüyen ve gelişen Türkiye'nin enerji ihtiyacıyla birlikte sektör varlıklarının değerinin de artmaya devam edeceğini belirterek, "Sistemdeki likidite ihtiyacının sağlanması için öngörülebilirlik unsurunun sağlanması, olmazsa olmaz bir unsur. Sektörün regülasyona tabi bir sektör olması sebebiyle piyasa kurallarının tüm unsurlarıyla işler olması, değer zincirinin tüm halkalarında maliyet bazlı fiyatlandırmanın taviz vermeden uygulanması ve bu sayede piyasaya duyulan güvenin pekiştirilmesi, alınması gereken en temel önlem." ifadelerini kullandı.
"BOTAŞ, 2019'da dolar bazlı tarifeye dönebilir"
BOTAŞ'ın elektrik üretim santrallerine sattığı gaz için 2019 itibarıyla yeni bir model uygulayacağını bildiren Tek, BOTAŞ'ın elektrik santrallerine çeyreklik ve iki kademeli bir gaz tarifesine geçeceğini söyledi.
Tek, BOTAŞ'ın ayrıca ağustos başında santrallere uygulamaya başladığı dolar bazlı tarifeyi kur artışı nedeniyle tekrar lira bazına döndürdüğünü hatırlatarak, "Döviz kurlarındaki olası stabilizasyon ile 2019'un ikinci yarısından itibaren üretim santrallerine dolar bazlı bir tarifenin tekrar gelebileceğini öngörüyoruz." dedi.
Tek, yerli kömürde ise şubat 2019'da Eskişehir'deki Alpu sahası için ihale gerçekleştirilmesini beklediklerini, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihalelerinin gelecek yılın önemli gelişmeleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, iki ülke arasındaki ilişkileri, iş birliğini ve Hırvatistan‘daki Türk yatırımlarını değerlendirdi. Büyükelçi Hızlan, 2018’in Türkiye-Hırvatistan ilişkileri açısından güzel bir yıl olduğunu vurgulayarak, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic’in ocak ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin bu ilişkilere ivme kazandırdığını ifade etti.
Hırvatistan’ın Türkiye’ye ihracatında yüzde 13’lük bir azalmanın olduğunu ancak Türkiye’nin bu ülkeye ihracatındaki yüzde 28’lik artış sonucu ticaret hacminin artıda kalındığını kaydeden Hızlan, “Bu yıl daha fazlasını umuyorduk ama herhalde 600 milyon dolara yakın bir meblağ ile ticaret hacmini kapatacağız. Bu da Türkiye-Hırvatistan tarihinin en yüksek rakamı olacak.” dedi.
Hırvatistan’daki Türk yatırımlarına da değinen Hızlan, “Seçkin şirketlerimiz Hırvatistan’a güzel bir giriş yapmışlar. Turizm sektöründe, marina işletmesinde ve otelcilikte iyi bir yer edinmişler. Bankacılıkta temsil ediliyoruz. Bir de son dönemde yenilenebilir enerji alanında yatırımlarımız var.” diye konuştu.
Büyükelçi Hızlan, MB Holding’in Hırvatistan’ın ilk jeotermal enerji santrali için üç yıl önce yapılan ihaleyi kazandığını ve şirketin 30 milyon avro civarına mal olduğu tahmin edilen 10 megavatlık santralin yapımının tamamladığını aktardı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Hırvatistan’da aktif şekilde faaliyetler yaptığına dikkati çeken Hızlan, Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) de Hırvatistan’da Türkçe’nin öğretiminde yoğun gayret gösterdiğini ifade etti.
Kaynak: Enerji Portalı
10 yıldır (SEDAŞ) Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin İcra Başkanlığı görevini sürdüren Bekir Sami Güven’in emekliliğe ayrılmasından sonra boşalan koltuğa, enerji sektörünün deneyimli ismi Dr. Necmi Odyakmaz geldi. Farklı enerji şirketlerinde önemli görevler üstlenen Dr. Necmi Odyakmaz, bundan sonra Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bolu’da 1,8 milyon elektrik kullanıcısına elektrik dağıtım hizmeti veren SEDAŞ’ın İcra Başkanı olarak görev yapacak.
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olan Dr. Necmi Odyakmaz, yüksek lisansını yine ekonomi alanında New York Üniversitesi’nde, doktorasını ise İktisat alanında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda uzun yıllar çalışan Dr. Necmi Odyakmaz ardından Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) Enerji Uzmanı olarak görev aldı. E.ON Holding’te Regülasyon ve Ekonomik Değerlendirme Müdürü olarak görev yapan Odyakmaz, sonrasında E.ON Ruhrgas Doğalgaz Yönetim Kurulu Üyeliği ve E.ON Türkiye’de Enerji Politikaları ve Regülasyon Müdürlüğü görevlerini üstlendi. 2013–2016 yılları arasında Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’de Market Analizi ve Regülasyon Departmanı Müdürü olan Odyakmaz, yine Enerjisa Holding’te Kurum İlişkileri ve Regülasyon Direktörü olarak görev yaptıktan sonra, SEDAŞ’a gelmeden önce Enerjisa Dağıtım Şirketlerinde Regülasyon, Müşteri Teknik Servisleri ve Ar-Ge Direktörü görevini yürütüyordu.
Sivas, Tokat ve Yozgat'taki 40 ilçe ve 55 beldede elektrik dağıtım hizmeti veren Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), abonelerine kaliteli ve kesintisiz elektrik sağlamak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle oluşan elektrik arızalarına anında müdahale eden ÇEDAŞ’ın Arıza Onarım Bakım personelinden oluşan "enerji timleri" zorlu kış şartları altında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Zorlu arazi koşulları nedeniyle ulaşımın güç olduğu arıza noktalarına 4X4 arazi araçları ile ulaşan ‘enerji timleri’ arızaları kısa sürede gideriyor. Vatandaşların mağdur olmaması için 7/24 görev başında olan enerji timleri özellikle fırtına nedeniyle devrilen elektrik direklerini iş makineleri yardımı ile onarıyor.
Yoğun kar yağışı ve fırtınanın özellikle kırsal bölgelerde zaman zaman arızalara neden olduğunu belirten ÇEDAŞ Genel Müdürü Niyazi Kıvılcım, “Hizmet bölgemizde etkili olan olumsuz hava koşulları, bazı kırsal alanlardaki elektrik dağıtım şebekelerinde tahribata yol açabiliyor. Sert hava koşulları nedeniyle takviye ederek sayılarını artırdığımız ekiplerimiz, vatandaşlarımızı enerjisiz bırakmamak adına buz yükü ve iletken kopmasından kaynaklı geçici arızalara, hava koşullarının el verdiği çerçevede müdahale ediyor. Bünyemizde oluşturduğumuz kriz masası ile kesintilerin en kısa zamanda giderilmesi için 7/24 çalışırken ulaşımın sağlanamadığı bölgelerde Karayolları, İl Özel İdaresi ve AFAD ile koordineli olarak hareket ediyoruz” diye konuştu.
Kesintisiz enerji için ÇEDAŞ ekiplerinin zorlu şartlarda çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Kıvılcım, vatandaşların iletken kopukluklarına kendilerinin müdahale etmemeleri gerektiğini hatırlatarak olası arıza ve kesintiler ile bilgi almak isteyen abonelerin ise 0 552 186 0 186 numaralı WhatsApp İhbar Hattı’ndan destek alabileceklerini söyledi.
Betonun en temel bileşeni olan çimento çevremizdeki pek çok yapıyı şekillendiriyor. Çimentonun doğada bıraktığı ayak izleri de çok belirgin. İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Chatham House, dünyaya salınan toplam karbondioksitin yüzde 8'inin çimento kaynaklı olduğunu belirtiyor.
Çimento sektörünün karbondioksit salımını bir ülkenin karbondioksit salınımı olarak varsayarsak, Çin ve ABD'den sonra üçüncü sırada yer aldığı görülüyor. Çimento üretimi, uçak yakıtlarından daha fazla karbondioksit salınımına yol açıyor ve sektörel bazda toplam küresel salımın yüzde 12'sini oluşturan tarım kaynaklı salınımın hemen arkasında yer alıyor.
Çimento endüstrisi temsilcileri Polonya'daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında (COP24) Paris Anlaşması gerekliliklerini nasıl karşılayabileceklerini konuşmak için bir araya geldi. Anlaşma, çimento üretiminden kaynaklanan karbondioksit salımının 2030'a kadar en az yüzde 16 düşürülmesini gerektiriyor.
Beton, mimarlar ve inşaatçılar tarafından ideal bir yapı malzemesi olması nedeniyle benimsenmiş durumda. Chatham House, Enerji, Çevre ve Kaynaklar Bölümü Müdür Yardımcısı Felix Preston, "Beton ucuz. Hemen her yerde üretebilirsiniz ve sağlam bir bina inşa etmeniz için tüm özellikleri barındırıyor" diyor. Felix Preston, "Beton olmadan bina yapmak mümkün olmasına rağmen, kolay değil" yorumunu yapıyor.
Kaynak: BBC
Elektrikli otomobil devi Tesla, ABD ile Türkiye arasında yaşanan "rahip krizi" sonrası durdurduğu Zorlu Center’daki showroom açma planını yeniden gündeme aldı.
Tesla CEO’su Elon Musk, twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’nin de dahil olduğu tüm Avrupa’da şarj istasyonları ağını genişleteceğini duyurdu. Musk, twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
“Önümüzdeki yıl İrlanda’dan Kiev’e, Norveç’ten Türkiye’ye kadar Avrupa’nın yüzde 100’ünü kapsayacak şekilde ‘Süper Şarj İstasyonu’ ağımızı genişleteceğiz.” dedi.
Musk’ın bu twitte kısa sürede tüm dünyaya yayıldı, 13 binden fazla beğeni alırken, binlerce yorum ve retweet aldı. Bu açıklamanın ardından Tesla’nın iki ülke arasında yaşanan kriz nedeniyle durdurduğu Zorlu Center’daki showroom açma planının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Konuyla ilgili DÜNYA’ya konuşan Otomol Yönetim Kurulu Başkanı Osman Baykan, “Tesla rafa kaldırdığı Türkiye’de showroom açma planını, Rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmasının ardından düzelen ilişkiler sonrası yeniden gündeme aldı. 1.5 ay önce Türkiye’ye gelerek yatırımı 2019’da yapmak istediklerini söylediler. Aslında 2019’un ilk çeyreğinde bu yatırımı yapmak istiyorlardı ancak, yetişmeyeceği düşüncesiyle bu yatırımı ikinci çeyreğe aldılar. Biz onlara satış sonrası servis hizmeti vereceğiz. Ön anlaşma yapıldı.” dedi.
Tüm Tesla siparişleri iptal edilmişti
İki ülke arasında yaşanan kriz sonrası Türkiye, ABD’den ithal edilen otomobillere haziran ayında yüzde 60 ek vergi koymuş, ağustos ayında ise bu oran yüzde 120’ye çıkarılmıştı. Bu gelişmenin ardından Tesla’da yeni siparişler durmuş, verilmiş siparişler de gümrükten çekilmeden geri yollanmıştı. Lüks araç satışlarında pazar liderlerinden S&S Motors’un Genel Müdürü Ferhat Albayrak, Dünya’ya ABD’li markanın Türkiye’ye yatırım planını durdurduğunu açıklamıştı.
Albayrak, “Tesla için hala talep yok, tamamen durdu. Tabii ki en büyük sebebi ek gümrük vergisi. Ayrıca markanın Türkiye yatırımından vazgeçmesi nedeniyle potansiyel müşteriler de siparişini beklemeye aldı. Ek vergi oranı yüzde 120’ye çıkınca Tesla, çalışma faaliyetlerini tamamen durdurdu. Normal bir tüketicinin Tesla alması artık zor, çünkü servisi yok. Tesla dışında hiçbir firmanın da araca müdahale şansı yok. Tesla’nın müşteri kazanabilmesi için Türkiye’de ciddi bir pazarlama ve marka faaliyetinde bulunması lazım. Model 3 de şubat ayı itibariyle Avrupa’da teslimatlara başlayacak. Türkiye’den de bu aracı bekleyen insanlar var. Ancak model 3 orta vadede Türkiye’ye gelmeyecek” açıklamasını yapmıştı.
Kaynak: Dünya
Global Market Insights tarafından yayınlanan son rapora göre Çin enerji depolama pazarının, şuan ki mevcut değerinin (700 milyon $) önümüzdeki dönemde artış göstererek 2024’te 6 milyar $’a ulaşacağı öngörülüyor.
Çin’in enerji depolama pazarı büyüklüğünün, hızla gelişen yardımcı hizmet sektörü ve akıllı şebeke altyapısı geliştirmeye yönelik devam etmekte olan yatırımların da etkisiyle hızlı bir büyüme göstermesi bekleniyor.
Bunun yanı sıra, yenilenebilir kaynaklardan sağlanan kesintili enerjinin aşırı penetrasyonunun etkilerine karşın alınan bir önlem olarak, şebeke stabilizasyonunu artırmak amacıyla kullanılan enerji depolama aygıtlarının artan yayılımı, sektör hacmini artırıyor.
Yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle birlikte azalan teknoloji maliyetleri ve mevcut sistemlerin ilerleme göstermesi, Çin enerji depolama Pazar büyüklüğünü olumlu yönde etkiliyor.
Son birkaç yılda lityum-iyon bataryaların birim maliyetlerinde %50’nin üzerinde yaşanan düşüş trendinin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Batarya üretim endüstrisinde gelişim gösteren ölçek ekonomileri ve iyileştirici iş senaryoları, sektör büyüklüğünü daha da artırıyor.
Kaynak: Smart Energy International
Bağımsız yenilenebilir enerji projelerindeki büyüme, devlet sübvansiyonları düştüğü için yıllar içindeki en düşük seviyesine geriledi.
Girişimcilerin, çiftçilerin, toprak sahiplerinin ve toplulukların sahip olduğu küçük ölçekli projeler, İngiltere'nin enerji portföyünün yüzde 9,25'ini oluşturuyor - bu rakam, son beş yılda iki katına çıkmış durumda ve 8,4 milyon ev için yeterli enerjiye denk geliyor.
Aynı zamanda, büyük ölçekli yenilenebilir projeler, İngiltere'nin mevcutta kullandığı elektriğin üçte birini yenilenebilir kaynaklardan aldığı anlamına geliyor.
Sektörün gösterdiği büyüme, 2017’nin İngiltere’nin en yeşil yılı olduğu ve Ulusal Şebekenin sanayi devriminden bu yana ilk kez herhangi bir kömür gücü kullanmadığı bir yıl olduğu anlamına geliyor.
Ancak yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen maddi destek kesildiği için, devam etmekte olan yeni proje sayısı, finansal uygulanabilirliği konusundaki endişeler sebebiyle azalıyor.
SmartestEnergy tarafından yayınlanan yeni rapora göre, 2017 yılında bağımsız yenilenebilir enerji projeleri için toplam 227 milyon £ harcandı.
Rakamlar, 2016 yılında harcanan 280 milyon sterlinden neredeyse yüzde 20'lik bir düşüşü olduğunu gösteriyor.
Bu düşüş, hükümetin, yenilenebilir enerji üretiminin küçük ölçekli alımını desteklemek için tasarlanmış bir program olan tarifelerine son verme kararını takip ediyor.
Kaynak: Independent
Dünya Enerji Yatırımlarından Önemli Başlıklar
- Toplam enerji yatırımları bu yıl da düşmeye devam etti. Geçen yıla göre, küresel enerji yatırımları % 2 oranında bir düşüş yaşayarak 1,8 Trilyon $’a geriledi.
- Stokların daha temiz enerji kaynaklarına yöneliminde bir duraklama oldu.
- Ulaşım ve ısınmada elektriğin payı artmaya devam ederken, elektrikli araç sektöründe önemli büyüme kaydedilecek.
- Enerji verimliliği ile ilgili harcamalar, dünya çapında enerji tüketimindeki genel eğilimden göreceli olarak muaf kalmıştır.
- Enerji sektörü sermayesi büyüdükçe, elektrik talebi ve yatırım arasındaki ilişki de gelişmeye devam etti.
- Her ne kadar, yenilenebilir enerjiye yatırım % 7 azalmış olsa da, yaklaşık 300 milyar $ ile, 2017 yılında enerji üretimi harcamalarının üçte ikisini oluşturdu.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.