SEKTÖRDEN HABERLER
Enerji Verimliliğine 2017-2018 Yıllarında 1,35 Milyar Dolar Yatırım Yapıldı

Türkiye’nin 2017-2018 yıllarında gerçekleştirdiği enerji verimliliği yatırımları 1,35 milyar dolar seviyesinde oldu. Bu yatırımlar sayesinde yaklaşık 900 bin ton eşdeğer petrol enerji tasarrufu sağlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı: 2017-2018 Gelişimi Özet Raporu” yayımlandı.

Rapora göre, bina ve hizmet sektöründe A ve B sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip binalara teşvikler getirilirken, sanayide verimlilik artırıcı projelere 2011-2018 yılları arasında 23,1 milyon lira destek ödemesi yapılarak, yaklaşık 100 milyon liralık enerji verimliliği yatırımının gerçekleştirilmesi sağlandı. Söz konusu yatırımlarla yıllık 84 milyon lira tasarruf sağlanıyor.

Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Elektrik Sayacı Okuyucuları Mesleki Yeterliliğe Kavuşacak

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), elektrikle ilgili mesleklerde sınav ve belgelendirme faaliyetlerinde bulunması için Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'yi (TEDAŞ), "Yetkilendirilen Akredite Belgelendirme Kuruluşları" arasına aldı.

Mesleki Yeterlilik Kurumundan (MYK) yapılan yazılı açıklamaya göre, TEDAŞ Genel Müdürlüğünde iki kurum arasında MYK Yetki Belgesi Takdim Töreni düzenlendi.

Törene, MYK Başkanı Adem Ceylan, TEDAŞ Genel Müdürü Halil İbrahim Leventoğlu ve ilgililer katıldı.

MYK Başkanı Adem Ceylan, iş gücüne nitelik kazandırmak için iş birliğini önemsediklerini belirterek, "TEDAŞ bünyesindeki bir mesleğin belge zorunluluğu var. 'Tehlikeli' sınıfta yer alan dört meslekte de belge zorunluluğu olması için gerekli çalışmaları yapacağız." ifadelerini kullandı.

TEDAŞ Genel Müdürü Halil İbrahim Leventoğlu da ulusal yeterlilik sistemi kapsamında gerçekleştirilen sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin önemine değinerek, MYK ile iş birliğine devam edeceklerini vurguladı.

MYK'nin TEDAŞ'ı, "Yetkilendirilen Akredite Belgelendirme Kuruluşları" arasına almasıyla, TEDAŞ, elektrik dağıtım şebekesi işletme bakım görevlisi (Seviye 4), elektrik dağıtım şebekesi hat bakım görevlisi (Seviye 4), elektrik dağıtım şebekesi kayıp-kaçak ve ölçü kontrol görevlisi (Seviye 4), elektrik dağıtım şebekesi işletme bakım görevlisi (Seviye 3), elektrik sayacı sökme/takma elemanı (Seviye 4), endeks (sayaç) okuma görevlisi (Seviye 3) mesleklerinde sınav ve belgelendirme yapabilecek.

Kaynak: AA

EPDK’dan, Entegre Enerji Sistemleri İçin Mevzuat Düzenlemesi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), YEKDEM ve Elektrik Piyasası’nda Lisans Yönetmeliğinde değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

EPDK, iki konu hakkında yapılacakları taslak halinde kamuoyunun görüşüne açtığını duyurdu. EPDK’nın sitesinde yer alan ilanda şunlar kaydedildi:

“Elektrik piyasasındaki gelişmeler çerçevesinde Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu amaçla söz konusu mevzuatta değişiklik yapılmasına ilişkin taslak hazırlanmıştır. Söz konusu Taslak Yönetmelik 23/08/2019 günü mesai bitimine kadar kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine açık tutulacaktır.

İlgililerin Taslak Yönetmelik hakkındaki görüşleri ile varsa konuya ilişkin ilave öneri ve tekliflerini, görüş bildirim formunu doldurarak aynı süre içerisinde word dosyası olarak epdpim@epdk.org.tr e-posta adresine ve yazılı olarak Kurumumuz Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığına göndermeleri gerekmektedir.”

EPDK yeni düzenlemelere “birleşik ve destekleyici kaynaklı elektrik üretim tesisleri” şeklinde iki yeni kavram ekliyor. Kurum, birleşik ve destekleyici kaynaklı elektrik üretim tesislerini şu şekilde tanımlıyor:

Birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisi: Şebekeye aynı bağlantı noktasından bağlanan tamamı yenilenebilir birden fazla enerji kaynağından elektrik üretmek amacı ile kurulan tek bir elektrik üretim tesisi.

Destekleyici kaynaklı elektrik üretim tesisi: Üretim tesislerinde ısıl dönüşüm sürecinde diğer bir enerji kaynağından da yararlanılan tek bir elektrik üretim tesisi.

Elektrik Piyasası’nda Lisans Yönetmeliği ile ilgili hazırlanan taslakta yenilenebilir enerji ve enerji depolama içeren sistemler ağırlıklı olmak üzere birleşik elektrik üretim tesisleri hakkında birtakım düzenlemeler yapıldığı görülüyor.

YEKDEM hakkında taslakta da yine birleşik enerji üretim tesislerinin YEKDEM kapsamına dahil edilmesi ile ilgili düzenlemeler yer alıyor.

Kaynak: Enerji Portalı

Rüzgâr ve Güneşe 2,870 Megavatlık Kapasite Tahsisi

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri elektriksel güç artırım talepleri kapsamında 2,870 megavatlık kapasite tahsisi açıkladı.

Buna göre, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri için yapılan elektriksel kapasite artırım başvuruları için 12 ayrı bölgede 2.870 megavatlık ek kapasite tahsis edilecek.

Bu kapsamda, Adapazarı-Bilecik-Kütahya-Eskişehir bölgesine 770, Trakya bölgesine 600, Antalya-Burdur-Denizli-Uşak bölgesine 350, Bartın-Kastamonu-Sinop bölgesine 320, İç Anadolu bölgesine 300 megavat kapasite tahsisi yapılabilecek.

Kalan 530 megavatlık kapasite ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz’de çeşitli bölgelerde tahsis edilecek.

Kaynak: TEİAŞ

Leyleklere Yeni Yuva Projesi 10 Yaşında, 13 Bin Leyleğe Yuva Oluyor

Doğayı ve doğal hayatı koruma bilinciyle 2009 yılında başlatılan ve oluşturduğu farkındalıkla birçok ödül alarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından örnek gösterilen  “Leyleklere Yeni Yuva” Projesi, 10. yılında leylekleri yuvalandırmaya devam ediyor.

Türkiye’nin en büyük entegre enerji şirketlerinden Bereket Enerji Grubu’nun elektrik dağıtım alanında faaliyet gösteren ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım şirketleri tarafından, sürdürülebilir doğaya katkı sunmak hedefiyle hayata geçirilen “Leyleklere Yeni Yuva” projesi, 10. yılında daha fazla leyleğe yuva olmaya devam ediyor.

ADM ve GDZ Elektrik Dağıtımın hizmet bölgeleri Aydın, Denizli, Muğla, İzmir ve Manisa illerinde çevresel, kültürel ve sosyal gelişmeye destek vermek için 2009 yılında başlatılan proje, bu yıl 10. yıl dönümünü kutluyor. Her yıl 13 bine yakın leylek, elektrik direkleri üzerine yerleştirilen özel yaşam platformlarında misafir olurken; leylek nüfusunun sürdürülebilirliği, yuvalanmaları ve sayımları için Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ve Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü ile iş birliği gerçekleştiriliyor.

Sürdürülebilir Çevreci Yaklaşım

Proje kapsamında her yıl düzenli olarak, göç mevsimi öncesi, hatlarda ve teçhizatlarda yalıtım çalışması yapılırken, daha önce kurulan yuvaların bakımları da gerçekleştirilerek leyleklerin hayatı güvence altına alınıyor. Yapılan yuva ve hatlarda gerçekleştirilen yalıtım çalışmaları ile 13 bine yakın leylek güvenle yaşamlarını sürdürüyor.

Sürdürülebilir doğaya katkı sunmak hedefiyle hayata geçirilen ödüllü Leyleklere Yeni Yuva projesinin 10. yılında projenin başlatıldığı Avşar Köyü’nde yeni özel yaşam platformları yerleştirildi.

Ödüller:

  • Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Halkla İlişkiler dalında “Özel Proje” – 2009
  • Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği, KSS Pazaryeri etkinliği, Yılın KSS projeleri arasında “Üçüncülük” ve “Örnek Çevre Stratejisi” ödülleri – 2012
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından örnek proje – 2013
Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği, KSS Pazaryeri etkinliğinde, “Sürdürülebilirlik” ödülü – 2015
Yeni Yapılara Kesintisiz Enerji Zirvesi

Dünyanın mega kentleri arasında yer alan ve her geçen gün büyüyen İstanbul’un Avrupa Yakası’na elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), yeni yapıların ihtiyacı olan elektrik altyapısı için ilgili tüm taraflarla 1 Ağustos’ta bir araya geldi.

Toplantıda sisteme yeni bağlanacak konut, ticarethane ve sanayi kuruluşlarının ihtiyacı olan elektrik tesisat projelerinin mevzuatlara göre hazırlanması başta olmak üzere trafo yeri ihtiyacı, ruhsat ve yer sorunlarının aşılması için yapılması gerekenlere kadar birçok konu ele alındı.

İstanbul Avrupa Yakası’nda 5 milyondan fazla elektrik abonesi bulunan BEDAŞ’ın abone sayısı her yıl 150-180 bin civarında artıyor. Elektrik dağıtım sistemine yeni bağlanacak abonelerine çok daha hızlı hizmet vermek ve ihtiyaç duyulan yatırımları yapmak üzere çalışmalarına aralıksız devam eden BEDAŞ, bu alandaki paydaşları ile özel bir toplantı düzenledi. 1 Ağustos Perşembe günü BEDAŞ’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda; İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtım sistemine bağlanacak konut, ticarethane ve sanayi yapılarından oluşan yeni tesislerin, elektrik iç tesisat projelerinin mevzuatlara göre hazırlanması, incelenmesi, trafo yatırım projelerinin ruhsat aşamasında kontrol edilmesi gibi konular ele alındı. BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, Avrupa Yakası’nda hizmet veren belediye ve yapı denetim firması yetkililerinden oluşan yaklaşık 250 kişi katıldı.

‘Mağduriyet Yaşanmaması İçin Hep Birlikte Çalışmalıyız’

Toplantıda yaptığı konuşmada ‘enerji taleplerine ilişkin yatırım planlarının zamanında ve doğru yapılmasının’ önemine dikkat çeken BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, “Sanayi ve ticari yatırımların başkenti olan İstanbul’umuza ve tüm kullanıcılarımıza daha kaliteli ve daha modern bir yapı ile elektrik tedarik etmeyi hedefliyoruz. Enerji talebinde bulunan kullanıcıların, mağduriyet yaşamaması için talepleri kısa sürede karşılamak, tedarik sürekliliğinde ticari kalitenin sağlanması ve enerjilendirme sonrası arıza ve kesintinin yaşanmaması, teknik kriter ve kalitenin hakim olduğu bir mühendislik sağlanması için hep birlikte çalışmalıyız” dedi. Her yıl 150-180 bin arasında yeni aboneye hizmet verdiklerini anımsatan Yiğit, “Kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtım hizmeti vermek üzere çalışmalarımızı yürütürken yeni tesis talepleri bizler için büyük önem taşıyor. Doğru planlama için projelerin yapı denetim kuruluşları tarafından onaylanmadan önce BEDAŞ Müşteri Operasyonları Merkezi’ne de gönderilmesi gerekiyor. Zaten mevcut yönetmelik ve mevzuatlar da bunu öngörüyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘Projeler Mevzuat Ve Standartlara Uygun Olmalı’

BEDAŞ Müşteri Operasyonları Direktörü Bekir Bulut da konuyla ilgili olarak yaptığı sunumda hatalı projeler nedeniyle yaşanan sorunları ve yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

“Hatalı projeler sebebiyle tesisat muayene aşamasında sorunlar yaşanmakta olup abonelik süreçleri uzamakta ve doğal olarak bu da müşteri memnuniyetine olumsuz yansımakta. Ne yazık ki zaman zaman proje çizimlerinde kolon şemalarında ruhsatta belirtilen bağımsız bölüm sayısından farklı sayıda tesisat ve sayaç gösteriliyor. Yine devre kesiciler projede yanlış yerlerde olabiliyor. Ruhsatta otopark, asansör ya da yangın tesisatı yokken projede var gibi gösterilebiliyor. Vatandaşlarımızın sorun yaşamaması için proje kapağında adres, ilçe, mahalle, pafta, ada, parsel, kullanım amacı, kurulu güç, talep gücü, bağımsız bölüm sayısı gibi bilgiler mutlaka yer almalı. Elektrik projesinin içerisinde binanın vaziyet planı ve mimarı kesitlerini gösterir bir plan da olmalı. Proje çizimleri mutlaka topraklama yönetmeliğine uygun çizilmeli ve temel topraklama detayları ve hesaplamaları projede bulunmalı. Yine kablo renk seçimi mutlaka standartlara uygun olmalı.”

‘Hatalı Projeler Süreçleri Uzatıyor’

Toplantı sonrasında hatalı projeler nedeniyle muayene aşamasında sorunlar yaşandığının altı çizilirken bunun abonelik süreçlerini uzattığı ve müşteri memnuniyetsizliği yarattığı ifade edildi. Süreç koordinasyonu sağlanması durumunda müşteri ve paydaş memnuniyeti sağlanacağı ve daha kısa sürede abonelik işlemlerinin tamamlanacağına dikkat çekildi. Geniş katılım sağlanan ve iki bölüm halinde yapılan toplantıda katılımcılar işbirliği sürecinin devam etmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

DÜNYADAN HABERLER
BP, Çinli Şirketle Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kuracak

İngiliz petrol devi BP, Çinli telefonla taksi çağırma platformu Didi Chuxing ortaklığıyla elektrikli araç şarj istasyonları kuracak.

Didi Chuxing (DiDi), British Petroleum (BP) ile Çin’in yanı sıra şirketin faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde yeni enerjili araçlar için şarj istasyonları oluşturma ve işletme amacıyla bir girişim geliştirdiğini açıkladı.

BP’nin Güney Çin kenti Guangzhou’da kurduğu ilk şarj istasyonu şu anda deneme operasyonu için Didi’nin şarj platformuna bağlandı.

Didi’den yapılan açıklamaya göre, ortak şirket kurulduktan sonra şarj istasyonlarının inşa ve işletme sürecine hız verilecek. 

Kaynak: Techcrunch

Dağıtım Otomasyonu: Yıllık Gelirler 20.9 Milyar Dolara Ulaşacak

Enerji dağıtım otomasyon teknolojileri gelirlerinin önümüzdeki dönemde yıllık 10,9 milyar dolardan 20,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Nagivant Research tarafından yapılan bir çalışmaya göre, söz konusu teknoloji gelirlerinin 2019-2028 yılları arasında yıllık bazda yüzde 7,5 oranında büyüyerek, geliri yaklaşık iki katına çıkaracağı öngörülüyor.

Gelirin büyümesindeki en büyük etken yatırımların artması olarak görülürken, gelecek 10 yılda enerji dağıtımı yatırımlarında tamamen otomasyona odaklanılacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Smart Energy International

Fransa’da Güneş Elektriği Rekoru

Haziran ayında bol güneşli günler yaşayan Fransa, 1.44 TWh ile güneş enerjisinden elektrik üretiminde rekor kırdı.

Fransa elektrik iletim sistemi operatörü RTE yayınladığı aylık raporda, 2019 yılı haziran ayında rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üretiminin yüzde on düzeyinde arttığını kaydetti. RTE, haziran ayında ülkede 1.44 TWh ile güneş enerjisi elektriği üretilerek rekor kırıldığını açıklarken, rüzgâr enerjisi üretiminin de Miguel Kasırgası’nın da yardımıyla bir önceki yıla göre yüzde 36 arttırarak 1.86 TWh'ye ulaştığını kaydetti. 

RTE ayrıca rüzgâr ve güneşteki bu artışa rağmen hidroelektrik santrallerde elektrik üretiminin yıllık yüzde 24 oranında düşerek 5.77 TWh olduğunu belirtti. RTE ülke içi elektrik tüketiminin 32.6 TWh'de sabit olduğunu da açıkladı.

Fransa’da 2019 yılı ilk yarısı itibariyle 15.6 GW rüzgâr ve 8.86 GW güneş kapasitesi bulunuyor.

Kaynak: Reuters

Avrupa Komisyonu, Enerji Sektörünün Dijitalleşmesi Üzerine Anket Başlattı

Avrupa Komisyonu Enerji Birliği içerisinde, enerji sektörünün dijital dönüşümü, Temiz Enerji Paketi ve Dijital Tek Piyasa arasındaki bağımlılığı anlamayı gerektiriyor.

Dijital Tek Piyasa bireysel verilerin korunması, şahsi olmayan verinin serbest akışı ve siber güvenlik alanlarında koruma sağlarken, Piyasa Dizayn Girişimi elektrik sektörünün dijitalleşmesiyle yakınan ilgili yeni konuları da ortaya çıkarıyor. Özellikle, yeni yürürlüğe giren Elektrik Yönergesi kapsamındaki talep tarafı, dinamik fiyatlar, esnek tedarik, veriye erişim, müşterek çalışma ve veri yönetimi gibi birçok yeni başlığı barındırıyor.

Bu kapsamda, Avrupa Komisyonu Enerji Birliği, enerji sektöründeki dönüşümün zorluklarını daha iyi anlamak için paydaşlarına bir anket gönderdi.

Enerji verisi, dijital platformlar ve çözümler, siber güvenlik gibi konulara odaklanan anket EDSO tarafından eylül ayının başında yanıtlanacak.

Kaynak: EDSO for Smart Grids

HAFTANIN RAPORU

İnsanlar, Gezegen ve Refah

Yenilenebilir enerji, iklim değişikliğiyle mücadelede kilit çözüm ve en pratik yol. Yenilenebilir kaynakların hızlı bir şekilde devreye alınması, CO2 emisyonlarının bugünkü seviyesinden yüzde 70 daha az olmasını sağlayabilir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK