Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'de yayılmasını en aza indirmek ve vatandaşların günlük hayatlarını kolaylaştıracak işlemleri hayata geçirmek için ilgili bütün firmalarla iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.
Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 81 ilde doğal gaz işlemleri için Alo 187, elektrik işlemleri için Alo 186 hattının aranılarak arıza ihbarı, talep, öneri ve şikâyetlerin iletilebildiğini ve diğer işlemler için destek alınabildiğini belirtti. Vatandaşların genel aydınlatma hizmetinden kesintisiz olarak yararlanabilmesi için "TEDAŞ Aydınlatma Mobil Takip Uygulaması" üzerinden arıza ihbarı bırakabildiğini anımsatan Dönmez, fatura ödeme işlemlerinin de ilgili dağıtım veya tedarik firmalarının resmi internet sayfaları üzerinden, belirtilen anlaşmalı bankalardan veya mobil ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılabildiğini ifade etti.
Dönmez, fatura sorgulama ve aboneliklerle ilgili sözleşme veya fesih işlemlerinin tamamının e-devlet üzerinden kullanıma açık olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Bu dönemde Sağlık Bakanlığımızın yayımladığı tedbirlere uyarak mümkün olduğunca vatandaşlarımızın kendilerini kalabalık ortamlardan izole etmesi, salgının kontrol altına alınması açısından büyük önem taşımaktadır. Salgının daha da yayılmasını önlemek ve vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştıracak işlemleri hayata geçirmek için ilgili bütün firmalarla iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. Korona virüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir."
Türkiye'ye kesintisiz ve kaliteli elektrik hizmeti sunmak için çalışan Elektrik Dağıtım Sektörü, Kovid-19 tedbirleri kapsamında planlı bakımları askıya aldı. 7-24 çalışma esasına göre hizmet veren sektör çalışanları arıza onarım faaliyetlerini de aralıksız sürdürüyor.
ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen: “Her türlü olağan dışı senaryolara hazırlıklıyız. Vatandaşımızın çağrılara uyarak evde kalması için kesintisiz ve kaliteli elektrik enerjisi sağlamaya gayret ediyoruz.”
Geçtiğimiz günlerde dünyayı etkileyen Kovid-19 (Korona Virüs) virüsüne karşı önlemler kapsamında bir dizi tedbiri hayata geçirdiğini duyuran Elektrik Dağıtım Sektörü, olası kriz senaryolarına hazırlıklı olmak için planlı bakımları askıya alırken, arıza ve onarım çalışmalarına ağırlık verdi.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, sürecin en başından bu yana tüm tedbirleri vakit geçirmeksizin aldıklarını söyledi. Çalışanların ve müşterilerin güvenliği için evden çalışma, çalışma ortamlarının dezenfeksiyonu ve kalabalık ortamları azaltmak adına müşteri işlemlerini çevrimiçi mecralara yönlendirme dâhil bir dizi önlemi hayata geçirdiklerini hatırlatan Çeçen şöyle konuştu:
“Doğal afetler veya insani krizler gibi beklenmedik durumlara karşı tüm hazırlıklarımız ve kriz planlarımız mevcut. Dünyayı etkisi altına alan bu krizden bir an önce çıkmak adına Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun aldığı tavsiye kararlarına ve İçişleri Bakanlığımızın tedbirleri doğrultusunda vatandaşlarımızın zaruri durumlar dışında evden çıkmamalarının önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Her türlü olağan dışı senaryolara hazırlıklıyız. Vatandaşlarımızın çağrılara uyarak, evde kalması için kesintisiz ve kaliteli elektrik enerjisi sağlamaya gayret ediyoruz.”
Planlı Bakımlar Ertelendi
Türkiye genelindeki tüm elektrik dağıtım şirketleri Kovid-19 virüsüne karşı alınan tedbirler kapsamında planlı bakımları ertelediğini ifade eden Çeçen şu değerlendirmede bulundu: “Sektör olarak altyapımızı bu kritik duruma göre düzenledik. Saha ekiplerimiz tedbirlerini alarak, vatandaşa kaliteli ve kesintisiz enerji sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Planlı bakımları askıya alırken, arıza onarım faaliyetlerimiz kesintisiz devam edecek. Ülkemizin bir an önce bu kriz durumundan çıkması ve hayatın normalleşmesi için sektör olarak üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız.”
Türkiye (EUAS International ICC) ile İngiltere (Rolls-Royce) arasında mini (kompakt – compact) nükleer güç reaktörleri geliştirme ve üretme konusunda anlaşma imzalandı.
İngiliz şirketi Rolls-Royce’dan yapılan açıklamaya göre, Rolls-Royce ile Elektrik Üretim AŞ’nin yurt dışında faaliyet gösteren şirketi EUAS International ICC, kompakt nükleer güç santrallerinin teknik, ekonomik ve hukuki uygulanabilirliği ile üretim imkânlarını değerlendirmek üzere bir mutabakat zaptı imzaladı.
Açıklamada “Bu mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışma, düşük karbonlu enerji sistemlerinin geliştirilmesine yardım edecek ve Birleşik Krallık ile Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü ilişkilerinde heyecan verici yeni bir sayfa açacak” denildi.
Açıklamaya göre Rolls-Royce'un söz konusu güç santralini tasarlayan konsorsiyumun bir üyesi olarak imzaladığı bu mutabakat zaptı; konsorsiyuma ait güç santralinin kurulması için teknik, lisanslama, ticari ve yatırım ile ilgili hususların, muhtemel inşa süreçlerinin ve Türkiye ile global pazar potansiyelinin incelenmesini taahhüt ediyor.
Güç santralini tasarlayan konsorsiyum; Assystem, BAM Nuttall, Laing O’Rourke, National Nuclear Laboratory (NNL), Rolls-Royce, Atkins, Jacobs, The Welding Institute (TWI) ve Nuclear AMRC'den oluşuyor.
Rolls-Royce konsorsiyum direktörü David Orr konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ekonomik ve hızlıca kurulabilen güç santralinin, bölgede on binlerce kişiye iş imkânı yaratacağını söyledi.
Kompakt nükleer güç reaktörlerini onlarca yıl boyunca refahı ve yaşam kalitesini artıracak cazip bir yatırım olarak nitelendiren Orr, “Türkiye'nin yerel ve bölgesel nükleer enerji fırsatları inanılmaz derecede heyecan verici. Konsorsiyumumuza ait güç santralinin Türkiye'de enerji, ekonomi ve sanayi hedeflerini nasıl destekleyeceğini araştırmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.
EUAS International ICC CEO'su Yahya Bayraktarlı ise, “Vizyonumuz, nükleer güç ile enerjide kaynak çeşitliliğini sağlamak” dedi.
Türkiye’nin ekonomik büyümeye ve sosyal refaha katkıda bulunan sürdürülebilir bir nükleer sanayi geliştirmeyi hedeflediğini belirten Bayraktarlı “Türkiye, uluslararası ortaklarıyla hâlihazırda daha büyük ölçekli nükleer güç santralleri geliştiriyor. Rekabetçi fiyat oluşumu bizim için önemli bir gösterge. Küçük modüler reaktörlerin uygulanabilirliği, sürekli olarak izlediğimiz bir araştırma ve geliştirme konusu” diye konuştu.
Kompakt güç reaktörlerinin bileşenleri, ilgili sahalara gönderilmeden önce, fabrikalardaki standart bölümlerde üretilerek hava koşullarına dayanıklı bir kubbe içerisinde hızlı bir şekilde belirlenen sahaya monte ediliyor. Bu sayede hava koşullarına bağlı aksaklıklar bertaraf ediliyor, maliyetler düşürülebiliyor. Bu işlemler sonucunda, daha düşük başlangıç maliyeti, daha kısa ve daha öngörülebilir inşaat ve işletmeye alma süreleri sağlanabiliyor.
Enerji teknolojileri üreticisi Rolls-Royce’un 150’den fazla ülkede müşterileri bulunuyor. Bu müşteriler arasında 400’ün üzerinde havayolu ve leasing müşterisi, 160 silahlı kuvvetler, 70 donanma dâhil olmak üzere 5 binin üzerinde enerji ve nükleer müşterisi yer alıyor. Şirket 2019 yılında 15,3 milyar sterlin kâr elde etti. Bu tutarın yaklaşık yarısı, satış sonrası hizmetlerden elde edildi.
2019’da Ar-Ge çalışmalarına 1,45 milyar sterlin yatırım yapan Rolls-Royce, 29 farklı Üniversite Teknoloji Merkezinden oluşan küresel bir ağı destekliyor. Grup, stajyer ve yeni mezun istihdamı ve çalışanların becerilerinin geliştirilmesi anlayışına sahip.
Elektrik Üretim AŞ, Türkiye’nin enerji ve ekonomi politikalarına uygun olarak elektrik üretmek üzere faaliyet gösteren bir devlet şirketi. EUAS International ICC, 2015 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla sermayesinin tamamı EÜAŞ’a ait olarak kuruldu. EÜAŞ’ın hidroelektrik, doğalgaz ve linyit ile çalışan termik santralleri bulunuyor.
Kaynak: Enerji Günlüğü
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, rüzgâr enerjisine dayalı ön lisans başvurularını 5-9 Ekim tarihleri arasında alacak.
EPDK’nin konuya ilişkin Kurul kararı, Resmî Gazete’nin 18 Mart 2020 tarihli sayısında yayımlandı.
Buna göre, kapasitenin tamamı için rüzgâr enerjisine dayalı ön lisans başvuruları 5-9 Ekim tarihleri arasında alınacak. Rüzgâr enerjisine dayalı ön lisans başvuru tarihleri daha önce 6-10 Nisan olarak ilan edilmişti.
Öte yandan, Amasya İl Özel İdare’sinin Resmî Gazete’ de yer alan ilanına göre, Amasya’da bir jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihaleye çıkarıldı.
Amasya’nın Merzifon ilçesindeki 4 bin 780 hektarlık jeotermal kaynak arama ruhsat sahası, açık teklif artırma usulüyle ihale edilecek.
Muhammen bedeli 12 milyon lira ve geçici teminat bedeli 360 bin lira olarak belirlenen sahanın ihalesi, 30 Mart Pazartesi günü saat 14.00’te Amasya İl Özel İdaresi’nde yapılacak. İstekliler tekliflerini ihale gün ve saatine kadar iletebilecek.
Kaynak: Ekonomist
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, dünya genelinde etkisini gösteren Korona virüsün (Kovid-19) insanların elektriğe ne kadar bağımlı olduğunu gösterdiğini belirterek, “Korona virüs gösteriyor ki elektrik enerjisi, hayatımızı yönlendirebilmemiz için vazgeçilmez bir unsur. İnsanlar evlerinde geçirdikleri süre içerisinde elektriği işlerini yapmak, eğlenmek, vakit geçirmek, alışveriş yapmak gibi aktivitelerde yaygın olarak kullanıyorlar. Korona virüs, modern hayatın elektriğe ne kadar bağımlı olduğunu bize gösterdi.” dedi.
Birol, Kovid-19’a ilişkin kaleme aldığı yazısında, yaşanan korona virüs salgınının yarattığı ekonomik yıkımlardan en az zararla çıkabilmek için hükümetlerin temiz enerjiyi destekleyici bir unsur olarak görmesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle güneş, rüzgâr, batarya teknolojisi ve karbon yakalama gibi temiz enerji teknolojilerinin yaygınlaştırılmasının küresel ekonomilerin kalkınma planlarında daha yaygın yer alması gerektiğini ifade eden Birol, milyonlarca insanın, virüsün öldürücü etkisinden korunmak ve yayılmasını önlemek amacıyla evinde vakit geçirdiğine işaret etti.
Birol, yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Korona virüs gösteriyor ki elektrik enerjisi, hayatımızı yönlendirebilmemiz için vazgeçilmez bir unsur. İnsanlar evlerinde geçirdikleri süre içerisinde elektriği işlerini yapmak, eğlenmek, vakit geçirmek, alışveriş yapmak gibi aktivitelerde yaygın olarak kullanıyorlar. Korona virüs, modern hayatın elektriğe ne kadar bağımlı olduğunu bize gösterdi. Bu bağlamda enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi oldukça önemli hale geldi. Yaşanan salgınının yarattığı ekonomik yıkımlardan en az zararla çıkabilmek için hükümetlerin temiz enerjiyi destekleyici bir unsur olarak görmesi gerekir."
Yaşam mücadelesi veren hastaların yararlandığı ekipmanların da enerji ihtiyacının elektrikten karşılandığını anımsatan Birol, güvenilir ve sürdürülebilir enerjinin halkın hizmetinde bulunan tüm alanlarda kullanılmasının devam edebilmesi için hükümetlerin alacağı mevcut ve yeni yatırım kararlarında temiz enerji kaynaklarından yararlanması gerektiğinin altını çizdi.
Ekonomileri doğal gaz ve petrole dayalı ülkelerin petrol taleplerinin azaldığını belirten Birol, “Bu ülkeler de enerji çeşitlendirmesi kapsamında yenilenebilir enerjiye dönüş yapıyor. Düşük karbon ekonomisine geçilen bugünlerde biyometan ve biyogaz kaynakları da dikkate alınmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Uluslararası Enerji Ajansı
Suudi Arabistan, 1.200 megawattlık (MW) dört güneş enerjisi santrali için 49 şirkete ön yeterlilik verdi.
Suudi Arabistan Yenilenebilir Enerji Proje Geliştirme Ofisi (REPDO), ocak sonunda başlatılan 1200 MW kapasiteli güneş santralleri ihaleleri için ön yeterlilik kazanan şirketlerin listesini yayınladı.
Listede bulunan 49 şirket arasında Acciona, TSK, EDF, Solarpack Jinko Solar, Marubeni, Tenaga Nasional, Masdar, Total Solar, Canadian Solar, GCL, Kepco, Acwa Power, First Solar gibi uluslararası güneş enerjisi şirketleri yer alıyor.
İdare, söz konusu şirketler arasından 1200 MW kapasiteyi geliştirmek üzere şirketleri seçecek.
Kaynak: pv magazine
Fransız petrol şirketi Total Quadran, rüzgâr enerjisi şirketi Global Wind Power’ı (GWP) satın aldı.
Total, GWP’nin yüzde 100 hissesini devraldı.
Söz konusu satın almayla Total’ın portföyüne 1000 MW rüzgâr enerjisi kapasitesi eklenirken, bu kapasitenin 250 MW’lık kısmını 2025’te devreye girecek rüzgâr santralleri oluşturuyor.
GWP, farklı bölgelerde yaklaşık 300 ayrı projede yılda 1,765 gigawattsaat elektrik üretimi gerçekleştiriyor.
Böylece, Total 2025’e kadar oluşturmayı hedeflediği 25,000 MW yenilenebilir enerji kapasitesinin 1000 MW kısmını GWP ile oluşturdu.
Diğer yandan, şu anda Total’in yaklaşık 3 GW seviyesinde kurulu gücü bulunuyor.
Kaynak: Power Technology
Uluslararası 35 banka, son 4 yılda fosil yakıt yatırımlarına 2,7 trilyon dolar sağlayarak iklim değişikliği krizini finanse etmeyi sürdürdü.
"Bankalar İklim Değişikliğini Finanse Ediyor: Fosil Yakıt Finansmanı 2020" başlıklı rapora göre, küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında sınırlandırmak amacıyla Aralık 2015'te Paris İklim Anlaşması'nın kabul edilmesinden sonraki dönemde 35 uluslararası banka; kömür, petrol ve doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren 2 bin 100 şirkete finansman sağladı.
Bankalar, söz konusu şirketlere 2016'da 639,7 milyar dolar, 2017'de 673,7 milyar dolar, 2018'de 700,2 milyar dolar ve 2019'da 735,6 milyar dolarlık kaynak verdi. Böylece, 2016-2019 döneminde küresel ölçekteki bankaların fosil kaynaklara yaptığı yatırım 2,7 trilyon dolar oldu.
Söz konusu finansmanın yüzde 30'u ABD merkezli JPMorgan Chase, Wells Fargo, finansman kuruluşu Citi ile Bank of Amerika tarafından verildi.
JPMorgan Chase, Paris Anlaşması'nın kabulünden beri 269 milyar dolarlık fosil yakıt finansmanı sağlayarak 35 banka arasında ilk sırada yer alırken, Well Fargo 197,9 milyar dolarla ikinci, Citi 187,6 milyar dolarla üçüncü ve Bank of America 156,9 milyar dolarla dördüncü sırada yer aldı.
Bu dönemde fosil yakıtlara sağlanan finansmanın 975 milyar doları, sektörde yeni fosil yakıt altyapıları planlayan 100 şirkete aktarıldı.
Kaynak: Oil Change International
Dirençli Liderlik: Kovid-19’la Mücadele
Deloitte tarafından hazırlanan rapor, üst düzey profesyonel yöneticilerin Kovid-19’la nasıl mücadele edebileceğine yönelik bir yol haritası sunuyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
2. Uluslararası Enerjide Akıllı Mobilite Forumu
31 Mart - 01 Nisan / Marsilya
InnoGrid2020+ Konferansı
05 -06 Mayıs / Brüksel
23. Dünya Hidrojen Enerjisi Konferansı
05 -09 Temmuz / 2020
SOLAREX İstanbul 2020
09 - 11 Temmuz 2020 / İstanbul
4. Uluslararası Enerji Araştırma ve Teknoloji Konferansı
19 - 21 Ağustos / Prag