SEKTÖRDEN HABERLER
Alanlar İlan Edildi; Bakanlıktan Yeni Enerji Hamlesi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji projelerinde yenilenebilir enerjiye ağırlık veriyor. Güneş, dalga, rüzgar, doğal gaz, hidrojen ve yeşil amonyak üretiminden oluşturdukları bir proje setinden bahseden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konu ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Öte yandan Bakanlık, ilk deniz üstü rüzgar enerjisi santrali için aday alanları da ilan etti. Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga’daki 4 deniz üstü alan rüzgar enerji santrali alanı olarak belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında bir proje seti üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Güneş, depolamalı güneş, rüzgar, hidrojen ve deniz üstü rüzgar projeleri. Bunun üzerinde 2 bin 500 megavatlık bir proje setimiz var” dedi.

Geçtiğimiz günlerde körfez ülkelerinin Türkiye'de özellikle yenilenebilir enerji alanına ilgi gösterdiğini vurgulayan Bakan Alparslan Bayraktar, “Türkiye'de yatırım yapan şirketler ülkemizi bildiği için o anlamda da Suudi Arabistan'la önemli bir enerji iş birliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Maddi olarak miktarı netleşmedi. 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projesine ilgi duyduklarını görüyoruz. Biz gerek elektrikte gerek doğal gazda çevre ülkelerde bölgesel iş birliğini geliştirmek istiyoruz. Orada da BAE ve Suudi Arabistan'ın istekleri ve talepleri olduğunu gördük” sözleriyle yenilenebilir enerji alanında iş birlikleri ve anlaşmaların da gündemde olduğunu belirtmişti.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin elektrik, doğal gaz talebinin son 21 yılda 3 katına çıktığına belirterek, güneş, rüzgar, hidrojen gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine dikkat çekti.

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5, dünyada 12’nci sırada olduğunu anımsatan Bakan Bayraktar, “2035 yılına kadar güneşte her yıl 3.500 megavat, rüzgarda da 1.500 megavatlık kurulu güç hedefimiz var. Bunu her yıl yapmamız gerekiyor” diye konuştu. Yerli kaynakların devreye alınmasının önemine dikkat çeken Bakan Bayraktar, “Cari açığın ana sebeplerinden biri enerji ve maden ithalatı. Enerjide arz güvenliğini karşılamak, dışa bağımlılığı azaltmaya dönük politika geliştirdik” diye konuştu.

“Artık güneş santralini kendisi kuran bir Türkiye var” diyen Bakan Bayraktar, doğal gaz ve petrol aramalarında da netice alınmaya başladığını ifade etti. Enerjide reform adımlarını iki bölüme ayıran Bayraktar, şöyle konuştu:

“2002, 2015, 2016 dönemi birinci dönüşüm dönemi adı vereceğimiz dönemde piyasa reformları ile aslında enerji piyasalarının yönünü değiştirildi. Türkiye'ye 100 milyar dolarlık elektrik yatırımı çekilmiş oldu. 2016'dan sonrası milli enerji ve maden politikası altında şekillendi. Yeni dönemde milli enerji 2.0, arz güvenliği ve dışa bağımlılığı düşürmenin yanında Paris İklim Anlaşması ve Cumhurbaşkanımızın 2053 Türkiye'nin karbon nötr olma hedefiyle uyumlu yeni bir enerji stratejisi vizyonu ortaya koyuyoruz. Öncelikli olan yenilenebilir enerji alanında Türkiye'nin potansiyelini ortaya koymak ve ekonomiye kazandırmak.”

Kaynak: SABAH

“Türkiye Yüzyılı’nda Ekonomi, Ticaret, Teknoloji ve Enerji Paneli” Düzenlendi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde, Ankara'da "Türkiye Yüzyılı'nda Ekonomi, Ticaret, Teknoloji ve Enerji Paneli" yapıldı. Diplomatik kaynaklara göre, 14. Büyükelçiler Konferansı’nın resmi açılışından sonra Bakan Fidan'ın ev sahipliğinde düzenlenen panele, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldı.

Panelde küresel ekonomik ve mali gidişat, enerji güvenliği, Türkiye'nin dış ticari ilişkileri, küresel ticaretin durumu, milli teknoloji hamlesi ve tedarik zincirlerinin durumu gibi konularda kapsamlı fikir alışverişinde bulunuldu.

Panelde, dünyanın en büyük beş diplomatik ağından birine sahip Dışişleri Bakanlığı teşkilatı ile ilgili bakanlıkların bu alanlardaki eşgüdümü nasıl artırılabileceği de istişare edildi.

Kaynak: AA

Türkiye Genelinde Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sayısı 3 Bin 700'ü Geçti

Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonu sayısı 3 bin 790'a, şarj noktası (soketi) sayısı ise 8 bin 1'e yükseldi. AA muhabirinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) aldığı bilgiye göre, EPDK'nin yeterli ve sürdürülebilir elektrikli araç şarj altyapısı ile serbest bir piyasanın tesis edilmesine yönelik düzenleme faaliyetleri bu yıl da hız kesmedi.

Şarj hizmeti faaliyetlerine yönelik yasal altyapının oluşumundan önce piyasada sadece 5 şirket şarj hizmeti faaliyeti göstermekteyken, şarj ağı işletmeci lisansı sahibi sayısı 132'ye çıktı. Türkiye çapında bu yılbaşında 1.719 olan şarj istasyonu sayısı 3 bin 790’a ulaştı, 3 bin 81 olan şarj noktası (soketi) sayısı ise 8 bin 1’e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Haziran 2023 sonu itibarıyla Türkiye genelinde 27 bin 476 adet şarj edilebilir elektrikli araç bulunuyor. Halihazırda şarj hizmeti verilen 3 bin 790 şarj istasyonunda 6 bin 112’si alternatif akım (AC) ve 1889'u doğru akım (DC) şarj noktası (soketi) bu araçlara hizmet veriyor. AB ülkeleri ile kıyaslandığında araç başına düşen şarj noktası sayısında Türkiye, Avrupa'da üst sıralarda yer alıyor. Türkiye, Avrupa'da AC şarj noktası açısından 2., DC şarj noktası açısından 3., toplam şarj noktası açısından 2. sırada yer alıyor.

Bu yıl haziran itibarıyla Türkiye’de yaklaşık olarak her 3,5 elektrikli araca 1 soket düşüyor. Bu oran AB ülkeleri genelinde ortalama 13 araca 1 soket olarak hesaplanıyor. Bu doğrultuda, Türkiye’de elektrikli araç pazarı ve şarj ağı altyapısı hızlı gelişim gösteriyor.

EPDK verilerine göre, şarj noktalarının illere göre dağılımında, 2 bin 200 şarj noktasıyla İstanbul öne çıkıyor. İstanbul’un ardından Ankara 822, Antalya 682, İzmir 402, Bursa 357, Muğla 314, Kayseri 254, Konya 247, Eskişehir 178 ve Afyonkarahisar 140 şarj noktasına sahip bulunuyor.

Türkiye’deki şarj noktalarının İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir başta olmak üzere nüfusun yoğunlaştığı bölgelerde kümelendiği görülürken, Türkiye’nin 81 ilinin tamamında halka açık şarj noktaları elektrikli araç sahiplerine hizmet veriyor.

Şarj ağı işletmeci lisansı sahiplerinin artması, bu alanda sağlanan destek ve teşviklerle şarj noktası sayısının tüm ülke genelinde artışının devam etmesi bekleniyor.

EPDK’nin “Serbest Erişim Platformu-Şarj@TR” programı, elektrikli araçlara şarj hizmeti verilen yerlerin soket ve istasyon bazında görülebileceği güncelve güvenli mobil destek uygulaması olarak elektrikli araç kullanıcılara kolaylıklar sağlıyor. Şarj@TR uygulaması üzerinden halka açık şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatları elektrikli araç kullanıcılarının erişimine açık bulunuyor.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'deki elektrikli araç piyasası ve şarj ağının hızla geliştiğini belirterek, “Biz de bu süreçte hem yatırımcılarımızın önünü açıyor hem de tüketicilerimizin ihtiyacı olan en kaliteli hizmetin sağlanacağı bir piyasa için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Elektrikli araç sahiplerine kurumumuzun geliştirdiği Şarj@TR uygulamasını kullanmalarını da özellikle tavsiye ediyoruz. Böylece 'yolda şarjım biterse' endişesi yaşamadan güvenle seyahat edebilirler” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Kanadalı Enerji Devi Şırnak’ta Petrol Arayacak

Kanada merkezli enerji devi Trillion Energy petrol çıkarmak ve petrol alanlarını geliştirmek için Türkiye'ye geliyor. Kısa süre önce Gabar'da ardından Cudi Dağı’nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgede başka noktalara çevrildi. Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı'nda ve Feraşin bölgesinde aramalar devam ederken, Bestler Dereler bölgesinde de sismik çalışmalar yapıldığı belirtiliyor. Kanada merkezli Trillion Energy firmasının Türkiye adımı gözlerin bir kez daha bu bölgeye çevrilmesine neden oldu.

Şirketten yapılan resmi duyuruya göre, Cudi Gabar bölgesinde yer alan üç petrol arama bloğunda yüzde 50 çalışma ve gelir payı için anlaşmaya varıldı. Kanadalı şirket bölgenin Irak ve Suriye'den uzanan aktif bir petrol sisteminin merkezi olduğunun altını çizdi. Aynı açıklamada anlaşmanın 2022'de keşfedilen Şehit Esma Çevik ve 2023’te keşfedilen Şehit Aybüke Yalçın da dahil olmak üzere birçok büyük petrol sahasını içerdiği bilgisi yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mayıs’ta Konya mitinginde yaptığı açıklamada Şırnak’ta bulunan Gabar Dağı bölgesinde, günlük 100 bin varillik üretim kapasitesine sahip yeni bir petrol rezervi keşfedildiğini duyurmuştu. Erdoğan, 5 Mayıs’ta da Van mitinginde, “Bundan sonra Gabar terörle anılmayacak, bundan sonra Gabar, o bölgede ayrı bir petrol zenginliğiyle anılacak” demişti.

Şehit Aybüke Yalçın sahası, Şırnak iline bağlı Gabar Dağı’nda yer alıyor. 100 kuyudan günlük 100 bin varillik üretimin hedeflendiği sahadaki çalışmalar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yürütülüyor.

Kaynak: DÜNYA

TREDAŞ, Coğrafi Bilgi Sisteminde Özel Başarı Ödülü'ne Layık Görüldü

Trakya Bölgesi'nde üç ilde, 20 bin kilometrekare alanda, yaklaşık 2 milyon kişiye elektrik dağıtım hizmeti veren Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TREDAŞ), saha operasyonlarında konumsal bilgiyi daha iyi yönetmek hedefiyle kurduğu teknolojik sisteme, uluslararası ödül geldi. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) alanında sektörün lider kuruluşlarından olan Environmental Systems Research Institute (ESRİ) tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düzenlenen kullanıcı konferansında TREDAŞ, haritalama ve analitik teknolojilerdeki yenilikçi kullanımı ve altyapı (utility) alanındaki projesi ile 'Coğrafi Bilgi Sisteminde Özel Başarı Ödülü'ne layık görüldü.

Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknolojisini kullanarak büyük miktarda sayısal veriyi anlama ve karmaşık problemleri çözme konusundaki bu çalışma, Özel Başarı Ödülü 'nü (SAG) TREDAŞ'a kazandırdı. TREDAŞ, ESRİ Şirketinin geliştirdiği ArcGIS Utility Network yazılımını, saha operasyonlarında etkin olarak kullanmaya başlayarak, sistem geçişini kendi iç kaynaklarıyla 4 ay gibi bir kısa sürede başarıyla tamamladı. ArcGIS Utility Network ile teknolojik alt yapılardaki iyileştirmelere daha hızlı gidilerek, müşteriye sunulan hizmette hız ve kalitenin arttırılması hedefleniyor.

Projenin ödüle layık görülmesi nedeniyle büyük bir gurur duyduklarını söyleyen TREDAŞ Genel Müdürü Reşit BİLGİLİ, "Bu ölçekte bir projeyi kendi iç kaynaklarımızla tamamladık. Konumsal verinin önemi, teknolojik gelişmelerle her geçen gün artmakta. Biz de ArcGIS Utility Network yazılımı ile dağıtım şebekemizin dijital ikizini oluşturma veyönetme noktasına bu proje ile önemli bir adım attık" değerlendirmesinde bulundu.

VEDAŞ’tan 6 Milyon TL’lik Yatırım

Van’ın merkez ilçesi olan İpekyolu’nda gerçekleşen yatırımlar çerçevesinde havadan geçen elektrik hatları yer altına alınırken, ihtiyaç duyulan bölgelerde yeni aydınlatma tesisleri inşa edilerek ekonomik ömrünü yitirmiş şebeke unsurları ise yenileriyle değiştiriliyor. VEDAŞ ekipleri, ilçe merkezinde olduğu gibi kırsal bölgelerde de çalışmalarını sürdürüyor.

Tüketici memnuniyetini sağlamak amacıyla yatırım, bakım ve onarım çalışmalarına devam ettiklerini belirten VEDAŞ Van İl Müdürü Abdulmelik Özsoy, “Merkez ilçemiz olması nedeniyle hem nüfusun hem de iş yerlerinin yoğun olduğu İpekyolu’nun enerji altyapısını güçlendiren yatırımlarımızı sürdürüyoruz. İlçemizde daha önce birçok noktada havai hatlarını yeraltına almıştık. Bu son yatırımlarımız bünyesinde de mevcut havai hatları yeraltına almaya devam ediyoruz. Yatırımlarımız bünyesinde eskiyen ve ekonomik ömrünü doldurmuş şebeke unsurlarını yenileriyle değiştiriyoruz” dedi.

VEDAŞ ekipleri, ilçe merkezinde olduğu gibi kırsal mahallelerde de enerji altyapısını güçlendiren çalışmalarını sürdürüyor. Şebekenin yenilenip bakım ve onarımlarının yapıldığı mahallelerden biri olan Beşçatak Mahallesi Muhtar Azası Musa Gökgözler, yatırımlardan sonra enerji kalitesinde hissedilir değişim olduğunu ifade ederek, “VEDAŞ ekiplerine mahallemizdeki çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. Elektrikle ilgili tüm taleplerimizi sağ olsunlar karşıladılar. Aydınlatma çalışmalarından sonra kendimizi daha da güvende hissediyoruz. Emeği geçen ekiplere, İl Müdürümüz Abdulmelik Beye ve İlçe Şefimiz Cahit Beye teşekkürlerimi sunuyorum” ifadesini kullandı.

DÜNYADAN HABERLER
Havalimanları Güneş Enerjisi ile Yeşillendirilecek

Uluslararası Güneş Birliği (ISA) ve Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI), küresel çapta havalimanlarında güneş enerjisi kullanımını artırmayı amaçlayan bir iş birliği anlaşması imzaladı. İş birliği, havalimanı emisyonlarını azaltmayı, hava kalitesini iyileştirmeyi ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmeyi amaçlıyor.

Bu ortaklık kapsamında ISA, uluslararası uzmanlığından yararlanarak, politika tercihleri yoluyla güneş enerjisi gelişimini hızlandırmak için destek sağlayacak. ACI ise dünya çapındaki havalimanları tarafından benimsenmesi için en iyi uygulamaları tanıtacak.

ISA Genel Müdürü Dr. Ajay Mathur, iş birliğinin, sağlam ulusal ve bölgesel politikalar ve çerçeveler oluşturmak için ISA Üyesi Ülkelerle birlikte çalışmayı içereceğini vurguladı. Ayrıca bu ortak çalışmanın, havalimanlarının solarizasyonu için en iyi uygulamaları detaylandıran kapsamlı bir rehber dokümanın yayınlanmasıyla sonuçlanacağını bildirdi.

ACI Dünya Genel Müdürü Luis Felipe de Oliveira ise, havacılık sektörünün 2050 yılına kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmasında bu ittifakın öneminin altını çizdi. Havaalanlarının geniş, düz ve engelsiz yüzeyleri nedeniyle güneş enerjisi altyapıları için uygun olduğunu ve sürdürülebilir enerji dönüşümü için ideal adaylar olduklarını vurguladı.

Kaynak: TEMİZENERJİ

Nükleer Füzyon: ABD’de Bilim İnsanları İkinci Defa Enerji Üretmeyi Başardı

ABD’de bilim insanları, bir nükleer füzyon reaksiyonundan ikinci defa net enerji üretmeyi başardıklarını açıkladı. İlk başarılı deneme Aralık ayındaydı. California eyaletindeki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan yapılan açıklamaya göre 30 Temmuz’daki deneyde, Aralık’takinden daha fazla enerji elde edildi. Laboratuvar sözcüsü, deney sonuçlarının hala incelendiğini de ekledi.

5 Aralık’ta yapılan deneyde bilim insanları bir yakıtın üstüne lazer tutarak iki hafif atomu daha yoğun bir atom olarak birleştirmeyi başarmıştı. ABD Enerji Bakanlığı, lazerin 2.05 megajul harcamasına karşın füzyon sonucu 3.15 megajul enerji elde edildiğini söylemişti.

Bilim insanları 70 yıldır bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz nükleer enerji üretmeyi hedefliyordu. Nükleer santrallerde, atomun bölünmesiyle oluşan fisyon reaksiyonuyla enerji üretiliyor fakat bu, binyıllarca depolanması gereken nükleer atıklara yol açıyor. Hidrojenin ağır formları olan deteryum ve trityumdan oluşan 1 kilogramlık füzyon yakıtından elde edilebilen enerji, 10 milyon kilogramlık fosil yakıttan elde edilene denk.

Füzyon deneyi başarılı sonuçlansa da bunun dünya genelinde üretime geçmesi için aşılması gereken bazı engeller var. Pahalı kurulum masrafları ve daha büyük ölçeklerde enerji üretim ihtiyacı bunlardan ikisi. Gelecekte bu teknolojinin yaygınlaşması, fosil yakıtlara duyulan ihtiyacın azalmasını sağlayarak küresel ısınmayla mücadeleye de katkı sunabilir. Fakat bilim insanları bunun yakın gelecekte gerçekleşmeyeceğini vurguluyor ve mevcut imkanlarla karbon salımını azaltmaktan vazgeçilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: BBC

Çin’in Güneş Enerjisi Gücü 500 GW Düzeyine Ulaştı

Çin Halk Cumhuriyeti’nde kurulumu tamamlanan güneş enerjisi sistemlerinin toplam gücü 500 GW düzeyine yükseldi.

Çin Ulusal Enerji İdaresi tarafından açıklanan verilere göre ülkede 2023’ün ilk yarısında 78,42 GW gücünde yeni güneş enerjisi gücü devreye alındı. Toplam güç ise 470 GW’a ulaştı. Bu dönemde devreye alınan gücün 21,52 GW’lık bölümü konut tipi çatı kurulumları olmak üzere 40,96 GW’lık bölümünü dağıtık sistemler oluşturdu.

Bununla birlikte devredeki bu gücün 95,02 GW’lık bölümü konutlardaki çatı üstü kurulumlar olmak üzere, 198,22 GW’lık bölümünü dağıtık sistemler oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre küresel güneş enerjisi kurulu gücü 2022 yılında 240 GW’lık artış ile yıl sonu itibariyle toplamda 1.185 GW’a yükselmişti. Çin’in güneş enerjisi gücündeki artış ise 2020 yılında 48,2 GW, 2021 yılında 54,9 GW ve 2022 yılında ise 106 GW olmuştu.

Kaynak: YEŞİLEKONOMİ

Siemens'e Rüzgar Türbinindeki Sorunların Maliyeti 2.4 Milyar Dolar

Almanya merkezli enerji teknolojisi şirketi Siemens Energy, rüzgar türbinleri birimindeki sorunların maliyetinin 2.2 milyar Euro’ya (2.4 milyar dolar) çıkacağını açıkladı. Şirket, daha önceki açıklamasında parçaların arıza oranlarında önemli bir artış görülmesinden sonra iştiraki Siemens Gamesa'nın kurmuş olduğu türbinler ve ürün tasarımlarına yönelik geniş kapsamlı bir teknik inceleme başlatıldığını ve tahmini zararın 1 milyar Euro’yu aşabileceğini bildirmişti.

Şirket, söz konusu artan maliyetlerin Siemens Energy'nin 2023'teki net zararını altı kattan fazla artışla 4.5 milyar Euro’ya çıkartacağını ve yüksek talep nedeniyle henüz teslim edilmemiş siparişlerin üçüncü çeyrekte tarihi seviyeye çıktığını açıkladı.

Siemens Enerji CEO'su Christian Bruch, Siemens Gamesa'daki durumun "büyük bir gerileme" olmasına rağmen, gaz türbinleri ve güç dönüştürücü istasyonları da dahil olmak üzere grubun geri kalan birimlerinin performansının bir umut ışığı sağladığını söyledi. Bruch, rüzgarın stratejik açıdan önemli bir büyüme pazarı olmaya devam ettiğini, ancak Siemens Gamesa'nın son yıllarda başaramadığı gibi işin karlı olmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: REUTERS

HAFTANIN RAPORU

Açık Deniz Rüzgarı ABD Enerji Talebinin Dörtte Birini Karşılayabilir

California Üniversitesi, Berkeley tarafından yayınlanan “2035 ve Ötesi: Bol, Uygun Fiyatlı Açık Deniz Rüzgârı Temiz Elektrik Geleceğimizi Hızlandırabilir” konulu raporuna göre, ABD kıyı şeridinde 4000 GW'ın üzerinde açık deniz rüzgar potansiyeli mevcut.

Rapora göre, açık deniz rüzgarı, ABD’nin toptan elektrik maliyetlerini önemli ölçüde etkilemeden 2050 yılına kadar yüzde 95 temiz elektrik şebekesine ulaşmasına yardımcı olmak için güneş ve rüzgâr gibi karadaki kaynakları tamamlayabilir. Doğru politika bileşimi ile açık deniz rüzgarı, ABD’nin elektrik talebinin yüzde 10 ila yüzde 25’ini 2050 yılına kadar karşılayabilir. Raporda açık deniz açık deniz rüzgarı geliştirmeye yönelik artan hırsın ABD ekonomisine 1,8 trilyon dolarlık yatırım sağlarken 2050'de sektörde yaklaşık 390 bin kişiye istihdam yaratabileceğine de işaret edildi.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İNFOGRAFİK / GRAFİK