Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul’daki basın buluşmasında enerji piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tüm dünyada enerji maliyetlerinin son aylarda hızla tırmanışa geçtiğini belirten Dönmez, “Petrol, doğal gaz ve kömür fiyatları elektrik üretim maliyetlerini de önemli ölçüde etkiliyor. Fiyatlarda 8-10 katlık bir artış oldu. Petrol ve doğal gazda üretim problemleri var. Yeni yatırımların devreye girmesi de biraz zaman alacak. Bu tip tedarikteki aksamalar da ister istemez pazarda daralma ve fiyatların artışını doğuruyor. Ama biz buna rağmen vatandaşımıza hem gazı, hem de büyük oranda gazdan ürettiğimiz elektriğin maliyetleri yansıtmadık” ifadelerini kullandı.
Doğal gazdaki maliyetin yüzde 80’inin devlet tarafından karşılandığını belirten Bakan Dönmez, “Yani vatandaşımız 100 liralık fatura ödüyor ama ödemesi gereken 300 lirayı da devlet karşılıyor. Daha önce bu 4’te 3 oranındaydı. Aralık ayında biraz daha arttı. Elektrikte ise bu oran yarı yarıya. Tabi bunlar konutlar için. Bu sübvansiyonun bedeli doğal gazda 80 milyar lira civarında, elektrikte de 20 milyar lira civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu BOTAŞ’ın mali tablosunu da etkiliyor. Maliyeden kaynak aktarıyoruz. Bilançosunu düzelteceğiz” diye konuştu.
Bütün ülkelerin petrolü aynı fiyattan aldığını anlatan Bakan Dönmez, “Hollanda’da 1 litre benzin 1,96 Euro, İspanya’da 1,48 Euro, Almanya’da 166 Euro, Türkiye’de 0,89 yani 11,74 TL” dedi. Dönmez, şöyle devam etti:
“Elektrik fiyatlarında da konut bazında Birleşik Krallık Avrupa’da en pahalı elektriği kullanan ülke. Bu ülkede 1 kilovatsaat 0,4 Euro, Almanya’da 0,37 Euro, Fransa’da 0,22 Euro. Türkiye, Avrupa’da en ucuz elektriği kullanan 2’nci ülke. Bizde 0,06 Euro. Bizden daha ucuzu ise Ukrayna. Orada da 0,053 Euro. Doğal gaz fiyatlarında ise en pahalı İsveç. Bu ülkede doğal gazın metreküp fiyatı 2,47 Euro. Almanya’da ise 1,31 Euro. İtalya’da 1,32 Euro, Yunanistan’da 1,08 Euro, Bulgaristan’da 0,99 Euro. Türkiye, Avrupa’da en ucuz doğal gazı kullanan ülke. Ülkemizde 1 metreküp doğal gaz 0,17 Euro. Amsterdam’da yılbaşından bu tarafa toptan elektrik fiyatı yüzde 68 artmış, Londra’da yüzde 22, Berlin yüzde 12. Gaz fiyatlarında ise daha fazla. Berlin’de yüzde 28 artmış, Brüksel’de yüzde 29. Alış maliyetleri çok farklı olacağını sanmıyorum. Burada ülkeler oturup ne kadar destekleyeceğiz, ne kadarı vatandaşa gidecek bunun kararını vermiş oluyorlar.”
Elektrikte kademeli tarifenin tasarruf getireceğine değinen Bakan Dönmez, “Bu dar gelirli, faturaları yerine göre ödemekte zorlanan ailelere dönük biraz daha farklılaştıran bir sistem. Belli bir tüketime kadar birinci kademe, o tüketimin aşan kısmı ikinci kademe olacak şekilde bir uygulamaya geçeceğiz. Birinci kademede de sınırı da ortalama 100 metrekarelik bir evin asgari elektrik ihtiyacına göre olacak. Arkadaşlarımız bunları teknik olarak çıkarttılar. Yine Türkiye’nin ortalama hane tüketiminden hareketle bir kademe belirlenecek ve o kademeye kadar daha düşük bir birim fiyat olacak ve herkes aynı fiyattan ödeyecek. Onu aşan kısımlar varsa bir miktar daha pahalı ödenecek. Kademeyi belirlerken ortalama 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimine bakacağız. Doğal gazda da kademeli tarife planlıyoruz. Sitelerde de örneğin merkezi sistem ile ısınan bir binada 10 daire var. O zaman da birinci kademenin sınırı çarpı 10 yapılacak ve o birinci kademe olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Karadeniz’deki 540 milyar metreküplük gaz keşfine de değine Bakan Dönmez, “2023’ün ilk çeyreğinde bunu sistemimize bağlamayı arzu ediyoruz. İlk yıl muhtemelen 3-4 milyar metreküp civarında bir üretimimiz olacak. 2026’da maksimum seviyesine olan 15-20 milyar metreküp yıllık üretime ulaşacağız. Bunun ülkemizin ihtiyacının yüzde 30’unu karşılamış oluyoruz. Bu da Türkiye’deki tüm konutların yaklaşık 25 yıl süreyle doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. Yerli gaz sisteme girdikçe pahalı gaz sistemden çıkacak. Bizim ithal ettiğimiz fiyatların oldukça altında olacak bizim üretim maliyetlerimiz” dedi.
“Ben bu yılkı petrol ve doğal gaz fiyatlarının da uzun dönemli sürdürülebileceğini düşünmüyorum. Yaklaşık 30 yıldır sektörün içindeyim. 1 metreküpü 1 dolar fiyatına hiç rastlamadım. O açıdan çok sürdürebilir olduğunu düşünmüyorum. Bu sene anormal bir durum var” diyen Bakan Dönmez, “Bu yıl 55 milyar dolarlık gibi bir enerji ithalatı olacak gibi görünüyor. Normalde son 10 yıl ortalaması 45 milyar dolar. Bu sene neden 55 olmasının sebebi doğal gaz tüketiminin artması ve birim fiyatlardaki artış. Onun için ödediğimiz fatura ve bedel arttı. Önümüzdeki yıl da bu rakamdan daha az olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
Sabit saat uygulamasıyla 2016’da bir düzenlemeye gittiklerini hatırlatan Bakan Dönmez, “Bu süreçte elde ettiğimiz tasarruf miktarı yaklaşık 5,9 milyar TL. İstanbul Teknik Üniversite ile yapılan çalışma sonucu yıllık 1 milyar kWh civarında bir tasarruf olabileceği ortaya çıktı. Uygulamadan 2 yıl sonra aynı ekip bir daha çalıştı. Öngörülen hesapların yaklaşık yüzde 90’ının tuttuğu tespit edildi. Avrupa Parlamentosu da üye ülkelere tek saat uygulaması konusunda tavsiye kararı aldı. Yine Avrupa’da çok geniş katılımlı bir anket yapıldı. Ankette yüzde 84 sabit saat uygulamasının daha doğru olacağını ifade edildi” dedi.
Elektrikli otomobiller konusunda gerekli adımların atıldığını anlatan Bakan Dönmez, “Başta mevcut akaryakıt istasyonları olmak üzere AVM’ler, otoparklar ve sırf bu işe özgü dolum noktaları yapılacak. Hukuki alt yapısı hazırlandı. 2030 gibi Türkiye’de trafikte 1 milyon civarı elektrikli araç olacağı öngörülüyor. Her 10 araca da bir dolum istasyonuna ihtiyaç var. Bu da demek ki 100 bin civarında bir dolum istasyonunu o tarihe kadar yapmamız lazım. Evlerimiz ve iş yerlerimizdeki basit dolum noktalarını bu sayıya katmıyoruz. Tüm dünya olduğu gibi biz de hazırlanıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: HÜRRİYET
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bünyesinde, belgelendirme işlemlerini yürütmek üzere Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı kuruldu. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7346 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca EPDK bünyesinde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının piyasalara entegrasyonu ve bu çalışmaların tarafı olanların haklarının korunmasına yönelik belgelendirme işlemlerini yürütmek üzere Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı oluşturuldu.
Yeni daire başkanlığının görev tanımı Kanun’da şu şekilde ifade edildi: “Elektrik ve doğal gaz faaliyetleri ile ilişkilendirilen enerji politikaları çerçevesinde EPDK’nın görev alanında yer alan iş modellerinin ve teknolojideki gelişmelerin ilgili piyasalara etkilerini analiz etmek ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmak, araştırma ve geliştirme ile yenilik (inovasyon) alanlarından genel enerji politikaları içerisinde yer alanların ilgili piyasalara entegrasyonu ile bu alanlardaki çalışmaların hayata geçirilmesine ilişkin çalışmaları yapmak, bu kapsamda oluşabilecek faaliyet, hizmet ve ticarete ilişkin olarak bunların tarafı olan kullanıcıların haklarının korunmasına yönelik teknik ve hukuki düzenlemeleri yapmak ve bu kapsamda her türlü lisans, sertifika, izin ve belgelendirmeye ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.”
Ayrıca düzenlemeyle beraber, daha önce 2 başkan yardımcısı atayabilen EPDK (Kurul), bundan böyle 3 başkan yardımcısı ataması yapabilecek. Bu çerçevede EPDK’ya bir Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı kadrosu ile ilave 70 enerji uzmanı kadrosu tahsis edildi.
Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre;
- Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payı kaldırılacak.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğal gaz arz güvenliğinin izlenmesinden ve arz güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınmasından sorumlu olacak.
- Elektriğin tasarruflu kullanılmasının teşvik edilmesi amacıyla normal tüketim miktarına uygun bir kademe belirlenecek ve oluşan tüketim artışından kaynaklanan ilave maliyetler, bu kademe üstünde tüketim yapan abonelere yansıtılacak.
- Tarım ve hizmet sektörleri de enerji verimliliği uygulama proje desteklerinden yararlanabilecek.
- Elektrikli araç şarj hizmetinin sağlanmasında asli sorumluluk, şarj ağı işletmeci lisansı sahibinin olacak.
- TEİAŞ, sistem güvenilirliğinin muhafaza edilmesini teminen ve yeterli kapasite olmaması nedeniyle oluşabilecek bölgesel sistem ihtiyaçlarını karşılamak üzere yan hizmetler anlaşmaları kapsamında yeni üretim tesisi yaptırmak veya mevcut üretim tesislerinin kapasitelerini kiralamak amacıyla ihale yapabilecek.
Kaynak: AA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, "İhtiyaç sahibi ailelerin bu ihtiyacının giderilmesinde hem çevreye katkısı hem de daha kolay ve erişilebilir bir ısınma aracı olması açısından kömür için verdiğimiz sosyal yardımı doğal gaz için de vereceğiz" dedi.
Bakan Derya Yanık, sosyal hizmetler bakımından, temelde engelli, yaşlı, kadın ve çocuk başlıklarında ihtiyaçların karşılanmasına yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Yeni yılda da ihtiyaç sahiplerine yönelik yakacak yardımlarının süreceğini belirten Bakan Yanık, şunları kaydetti: "Bu kapsamda ısınma gideri olarak kömür yardımı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bu yıl 1, 8 milyar lira değerinde kömür yardımı yapıldı. Önümüzdeki süreçte bu yardımları doğal gaz desteğiyle sürdüreceğiz. Böylece sadece kömür değil doğal gaz desteği de sağlamış olacağız. Isınma yardımı kapsamında doğal gaz yardımı sağlanmasına ilişkin hazırlıklar tamamlandı. Enerji Bakanlığı ile bakanlığımız arasında çalışma yapıldı. Bazı bölgelerde sadece kömürle ısınma değil doğal gaz altyapısı da söz konusu. İhtiyaç sahibi ailelerin bu ihtiyacının giderilmesinde hem çevreye katkısı hem de daha kolay ve erişilebilir bir ısınma aracı olması açısından kömür için verdiğimiz sosyal yardımı doğal gaz için de vereceğiz. "
Bakan Yanık, uygulamaya geçtiğinde bu yardımların, diğerleri gibi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve e-Devlet aracılığıyla yapılacağını bildirdi.
Kaynak: HABERLER
Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ (ÇEDAŞ), 2014 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) Ar-Ge proje destekleri kapsamında, Dağıtıma Gömülü Sistemlerin Etki Analizi ve Optimizasyonu (DAGSİS) Projesi’nin pilot uygulama alanı olan Genel Müdürlük Kampüsüne kurduğu 40 KW’lik Güneş Enerji Santrali’nde (GES) Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerini ağırladı.
Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hülya Doğan koordinatörlüğünde GES sahasını gezen öğrencilere ÇEDAŞ Planlama ve Enerji Talepleri Yöneticisi Zeki Şentürk, güneş enerjisinden elektriğin nasıl elde edildiği, söz konusu elektriğin şebekeye nasıl aktarıldığı ve santralde kullanılan malzemelere ilişkin teknik bilgiler verdi.
DAGSİS projesi kapsamında güneş enerji sistemlerinin üretimi ile elektrik dağıtım şebekesinde oluşabilecek gerilim yükselmeleri, dalgalanmaları, harmonikler gibi verilerin incelenmesi amacıyla 4 farklı güneş paneli kullanılarak inşa edilen tesisi gezen öğrenciler, santral ile ilgili merak ettikleri sorulara Zeki Şentürk’ten cevap aldı.
Teknik geziye desteklerinden dolayı ÇEDAŞ yönetimine teşekkür eden Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Doğan, “Öğrencilerimiz teorik olarak bilgi sahibi olduğu güneş enerjisi uygulamalarının sahada nasıl gerçekleştirildiği ve GES’lerin proje-uygulama esasları hakkında bilgi sahibi oldu. Bu vesile ile öğrencilerimiz derslerde edindikleri teorik bilgileri sahada nasıl kullanmaları gerektiğine ilişkin tecrübe kazandı. Gezimiz sırasında değerli anlatımları ve bilgilendirmeleri için Zeki Şentürk’e öğrenci arkadaşlarımız adına ayrıca teşekkür etmek isterim. Zaman içerisinde birçok öğrencimiz ÇEDAŞ’ta staj yapma imkânına sahip oldu. Ayrıca GES tesisinin Ar-Ge kapsamında yapıldığını gezi sırasında öğrendim. Böyle önemli bir tesisi Ar-Ge kapsamında Sivas’ımıza kazandıran ve öğrencilerimizin eğitimine katkıda bulunan ÇEDAŞ ailesine teşekkür eder ve başarılar dilerim” diye konuştu.
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinin elektrik dağıtım hizmetini sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (OEDAŞ) sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketinin en önemli halkalarından biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği alanında “Enerjimiz Eşit” markası ile hayata geçirdiği program, uluslararası arenada da takdir topluyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) bu yılki Sürdürülebilirlik Ödülleri’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ekonomik Kapsayıcılık kategorisinde Gümüş Madalya, “Enerjimiz Eşit” markası ile hayata geçirdiği uygulamaları ile OEDAŞ’ın oldu.
OEDAŞ Genel Müdürü Fuat Celepci, ödüle dair şunları söyledi: “Asli görevimiz olan elektrik dağıtım hizmetini en iyi şekilde sağlarken toplum ve dünyanın ihtiyaçlarına da yanıt vermek adına çaba sarf etmeye devam ediyoruz. Çağımızın en önemli sorunları arasında yer alan fırsat eşitliğini sektörümüzde ele almak adına, ‘Enerjimiz Eşit’ diyerek hayata geçirdiğimiz programımızın EBRD tarafından ödüle layık görülmesi, doğru yolda olduğumuzu bir defa daha gösterdi. Hem global arenada hem de ülkemiz içinde kıymetli kurumların takdirini kazanıyor olmak gelecekte hayata geçireceğimiz projelere olan heyecanımızı daha da artırıyor. Bu vesile ile ‘Enerjimiz Eşit’ programımızın hayata geçmesinde ve eşit bir dünya hayali ile hareket eden tüm çalışma arkadaşlarıma bir defa daha teşekkür ediyorum.”
Görsel ve metinsel dünyasını baştan aşağı ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ programı kapsamında yenileyen OEDAŞ, üç yıldır sürdürdüğü meslek lisesi eğitimleri ile fırsat eşitliği bakımından dezavantajlı sektörler arasında yer alan enerji sektöründe ezberleri bozuyor. UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların işyerinde ve toplumda güçlendirilmesinin nasıl teşvik edileceği konusunda rehberlik sunan bir dizi prensipten oluşan WEPs’in imzacıları arasında bulunan OEDAŞ’ın benimsediği 7 prensip şöyle;
- Toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması
- Tüm kadın ve erkeklere iş yaşamında adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi; bu ilkelerin desteklenmesi
- Tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması
- Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi
- Kadınların güçlenmesi için girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması
- Toplumsal girişimler ve savunuculuk çalışmalarıyla eşitliğin teşvik edilmesi
- Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin elde edilen başarıların değerlendirilmesi ve halka açık raporlanması.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, "Karbonsuz Ekonomik Düzende Yenilenebilir Enerjinin Rolü" başlıklı toplantıda, enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Covid-19 salgınının etkisinin azalmasıyla toparlanmaya başlayan ekonomilerde enerji talebinin hızla arttığını dile getiren Birol, yüksek talep karşısında doğal gaz ve petrol arzında ciddi sorunlarla karşılaşıldığını söyledi.
Birol, hava şartlarından dolayı üretimin aksaması, kuraklık ve üretici ülkelerin arzdaki suni darlığın azaltılması konusunda adım atmaması nedeniyle gaz arzında sorun yaşandığını ifade ederek, "Avrupa'daki doğal gaz sorunu Rusya'nın yüzde 15'lik ihracat artışıyla hemen çözülebilir. Rusya bunu rahatlıkla yapabilecek kapasiteye sahip. Kontrat yükümlülüklerini yerine getiriyor ama isteseydi fiyatların düşmesini sağlayabilirdi" diye konuştu.
Avrupa'da ortalama gaz fiyatlarının salgın öncesi döneme göre yüzde 600 arttığına dikkati çeken Birol, "Yüksek enflasyon riski dünya ekonomisinin kapısını çalıyor" dedi.
Birol, bu yıl yenilenebilir enerjide 290 GW ile rekor büyüme öngördüklerini belirterek, bu kapasitenin büyük kısmının güneş enerjisinden sağlanacağını, bunu rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal enerji kaynaklarının takip edeceğini belirtti.
Gelecek 5 yılda yenilenebilir enerjinin dünya elektrik piyasalarında yeni kurulacak santrallerin yüzde 95'ini oluşturacağını dile getiren Birol, Çin, Hindistan, ABD ve Avrupa'nın bu alanda en önemli oyuncular olacağını ifade ederek şunları söyledi:
"Temiz enerji teknolojilerine yatırımlar çok ciddi şekilde artacak. Eski enerji teknolojilerine yatırımların bugünden yarına duracağını söylemek gerçekçi değil ama iştahın azaldığını söylemek mümkün. Birçok ülkede kömür yatırımlarında azalma var. Dünya ekonomisinin yüzde 90'ı şu an itibarıyla sıfır emisyon taahhüdü yaptı ama bizim gördüğümüz ülkelerin taahhütleriyle yapılanlar arasında bir uçurum var. Benim korkum bu uçurumun giderek büyümesi ve iklim değişikliğiyle mücadelede maalesef başarısız olma ihtimalimizin olması. İklim değişikliğiyle mücadelede başarılı olmanın yolu sadece ülkelerin taahhütleri değil, teknolojik gelişmeler ve ülkeler arasındaki temiz enerji teknoloji rekabeti de olacak. ABD-Çin, Çin-Avrupa ve Avrupa-ABD arasında üç alanda ciddi rekabet göreceğiz. Elektrikli araçlar, hidrojen ve mini modüler nükleer reaktörler alanında dünyanın bu üç büyük ekonomik gücü arasında rekabet göreceğiz. Bu rekabet de maliyetlerin düşmesini ve eski teknolojilerin yenileriyle ikame edilmesini sağlayacak."
Birol, Türkiye'nin ise yenilenebilir enerji potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve güçlü teşvik politikasının devam etmesiyle gelecek 5 yılda bu alanda 35 GW yeni kapasite oluşturulabileceğini kaydetti.
Kaynak: BLOOMBERG
Avrupa Komisyonu, Ege'de Yunanistan anakara şebekesine bağlanmayı bekleyen 47 adada tahmini 264 MW güneş ve rüzgar kapasitesi sağlayacak bir hükümet programına onay verdi. Özellikle Girit'te yeni elektrik üretim kapasitesine duyulan ihtiyacın aciliyeti, hükümeti temiz enerji üreticilerine ek prim ödemeleri sunmaya sevk etti.
AB, kısmen ülkenin bloktan gelen Kurtarma ve Dayanıklılık Fonu tarafından finanse edilecek ve Avrupa'nın Covid-19 sonrası kurtarma paketinin bir parçası olarak ödenecek olan 1,4 milyar Euro’luk planı olur verdi. AB Devlet Yardımı Kuralları kapsamında olan plan, hiçbiri Yunan anakarasına bağlı olmayan 47 adada elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin üretmeyi amaçlıyor. Atina, adaları anakara şebekelerine bağlayana kadar yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek istiyor. Programın önümüzdeki dört yıl boyunca enerji depolama sistemlerinin yanı sıra bir hibrit proje ile 264 MW güneş ve rüzgar üretim kapasitesinin dağıtımını oluşturması bekleniyor.
Kaynak: PV MAGAZINE
Bir yıl önce, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkışı ve müteakip sonuçları, yılın enerji hikayeleri üzerinde muazzam bir etki yarattı. Tedarik zinciri sorunlarının ekonomik toparlanmayla birleşmesi fiyatların yükselmesine neden olduğu için bu, 2021'de de geçerliliğini korudu. Forbes’te en iyi enerji hikayeleri şöyle sıralandı:
1-Enerji fiyatları yükseliyor: Ortalama bir insan için, benzin fiyatlarındaki keskin artış muhtemelen onları en çok etkileyen hikayeydi. Kök neden, petrol üretimini olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisine kadar uzanıyor. Talep geri döndü, ancak arz yetişmedi. Bu, daha yüksek petrol fiyatları ve buna bağlı olarak daha yüksek benzin ve doğal gaz fiyatları için bir reçete. Tüketiciler, benzin fiyatlarının 2014'ten bu yana en yüksek seviyelerine yükseldiğini gördü. ABD Başkan Joe Biden sonunda, benzin fiyat artışını durdurmak amacıyla Stratejik Petrol Rezervi'nden petrolün serbest bırakıldığını duyurdu.
2-Avrupa'nın doğal gaz krizi: Avrupa'da yaşıyorsanız, bu muhtemelen yılın en iyi enerji hikayenizdi. ABD'deki bazı nedenlerden dolayı, Avrupa bu yıl doğal gaz sıkıntısı yaşadı. Bu, yılın sonuna doğru nükleer santral kesintileri ve soğuk hava nedeniyle daha da kötüleşti. Rusya krizi hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak Almanya, Kuzey Akım 2 Rus Doğal Gaz Boru Hattı’nın onaylanma sürecini askıya aldı. Bu faktörler, Avrupa'nın doğal gaz fiyatlarını rekor seviyelere çekmesine ve bu da bazı fabrikaların kapanmasına neden oldu. Ayrıca, kriz ortaya çıktıkça bazı kamu hizmetlerinin fırsatçı bir şekilde kömüre geri dönüş yaşandı.
3- Başkan Biden icra emirleri: ABD Başkanı Joe Biden, görevdeki ikinci gününde, Halk Sağlığını ve Çevreyi Koruma ve İklim Kriziyle Mücadele için Bilimi Geri Yükleme Hakkında Yürütme Kararı'nı imzaladı. Yürütme kararında en büyük paket, Keystone XL boru hattı izninin iptaliydi. Proje, 2015'in sonlarında Başkan Obama tarafından reddedildi, 2017'de Başkan Trump tarafından hızlı bir şekilde takip edildi ve şimdi 2021'de Başkan Biden tarafından bir kez daha reddedildi. Daha sonra yönetim, federal arazi ve su için yeni petrol ve gaz kiralama ve sondaj izinlerinin 60 günlük bir askıya alınmasını uygulayan 3395 sayılı Sekreterlik Kararı'nı yayınladı. Başkan Biden, bu eylemi Yurtiçinde ve Yurtdışında İklim Kriziyle Mücadeleye İlişkin Yürütme Kararı ile takip etti. Bu siparişten en büyük çıkarım, iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin kapsamlı bir inceleme tamamlanana kadar kamu arazilerinde yeni petrol ve doğal gaz kiralamalarına süresiz olarak ara verilmesiydi.
Bu eylemlerin bazılarının petrol arzını etkilemesi yıllar alacak olsa da, siyasi etki hemen hissedildi. Benzin fiyatları yükselmeye devam ederken, çoğu kişi Biden'ın yönetici emirlerini gerekçe olarak gösterdi.
4- Enerji stokları yükseliyor: Enerji fiyatlarındaki artış tüketicileri çok etkiledi, ancak enerji şirketleri muazzam bir yıl geçirdi. Enerji sektörü son yirmi yılın en iyi yılını geçirme yolunda ilerliyor. S&P 500'de endeksin getirisini neredeyse ikiye katlayarak en yüksek performansı gösteren sektör oldu.
5-2021 Altyapı Yasası:1,2 trilyon dolarlık Altyapı Yatırımı ve İş Yasası, kasım ayında Başkan Biden tarafından imzalandı. Tasarı birçok alanı kapsasa da, önümüzdeki yıllarda enerji üretimi ve tüketimi üzerinde çok büyük bir etki yaratmayı vadediyor. Tasarı, elektrikli araç şarj istasyonları için yeni federal harcamalar ve elektrik iletim şebekesinin yükseltilmesini öngörüyor. Her ikisi de elektrikli araçlara geçişi hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, enerji verimliliğini teşvik etmenin yanı sıra çok sayıda temiz enerji teknolojisinin yerel tedarik edilmesi ve üretilmesine yönelik hükümler de bulunuyor.
Kaynak: FORBES
Belçika basınına göre, hükümet ortağı siyasi partilerin temsilcileri, ülkenin enerji stratejisini ve nükleer santrallerin durumunu görüştü. Müzakerelerde, Belçika'daki nükleer güç santrallerinin 2025 yılında faaliyetine son verilmesi planında uzlaşıldı. Nükleer santrallerin kapatılması sonucunda ortaya çıkan elektrik üretim açığı ise doğal gaz santralleri ile sağlanacak. Aynı zamanda ülkedeki yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verilecek. Yeni nesil küçük modüler nükleer reaktörlere de yatırım yapılacak.
Belçika Parlamentosu, 2003 yılında nükleer enerji kullanımına son vermeye ve faaliyet sürelerini dolduran reaktörleri devre dışı bırakmaya karar vermişti. Ancak 2015 yılında ülkede elektrik kesintilerini önlemek için reaktörün faaliyet sürelerinin 10 yıl uzatılması planlandı. Bu doğrultuda reaktörlerin yenilenmesi için ilave mali kaynak aktarıldı. Belçika'nın Hollanda sınırına yakın Doel nükleer santralinde 4 adet, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange nükleer santralinde de 3 adet olmak üzere toplam 7 reaktör faaliyet gösteriyor. Bu reaktörlerin ürettiği elektrik, ülke ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.
Kaynak: BELTURKHABER
BDDK, Bankalar için Yeşil Finans Yol Haritasını Belirledi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun, "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" kapsamında hazırladığı "2022-2025 Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı" BDDK'nin internet sitesinde yayımlandı.
Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı ile Paris İklim Anlaşması kapsamında Türkiye’nin verdiği taahhütlerin ve ilan edilen plan ve politikaların etkili şekilde hayata geçirilebilmesinde iklimle bağlantılı risk ve fırsatları etkin şekilde yönetebilen ve sürdürülebilir yatırım ve projeler için gerekli finansmanı uygun koşullarda sağlayabilen bir finans sektörünün tesis edilmesi hedefleniyor. Planda, 'sürdürülebilirlik' başlığı altında küresel yatırım stratejilerinde yer alan çevresel, sosyal ve yönetişimsel ölçütlerin Türk bankacılık sektörü tarafından daha fazla dikkate alınması ve bu sayede yurt dışı yeşil finans piyasalarından daha fazla faydalanılmasının amaçlandığı belirtiliyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Electricity Market Report – IEA
13 Ocak 2022, Paris
The 12th session of the IRENA Assembly
15-16 Ocak 2022, Abu Dhabi
DistribuTech International
26 - 28 Ocak 2022
IEA Enerji İstatistikleri Kursu
15 Mart 2022
Solar İstanbul
16 - 19 Mart 2022
CIRED Porto Workshop 2022 - E-mobility and Power Distribution Systems
02 - 03 Haziran 2022
Reuters Events: Global Energy Transition 2022
14 Haziran 2022, Brooklyn, New York