Elder

“Milli Akıllı Sayaç, Enerji Verimliliğini Artıracak Kesinti Sürelerini Azaltacak”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Danışmanı Bülent Kaya’nın hazırlayıp sunduğu, TRT Radyo 1’deki “Gündem Enerji” Programı’nın bu haftaki konuğu Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan oldu.  Programda elektrik dağıtım hizmetinin nasıl yapıldığından elektrik fiyatlarının oluşmasına ve milli akıllı sayaca kadar enerji sektörüyle ilgili pek çok konu detaylı olarak ele alındı.

Elder Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, “1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sayaçlarımız değişecek milli akıllı sayaçlara geçeceğiz öyle değil mi? Bu dönüşüm nasıl etkileyecek hayatımızı, ne kazandıracak? Vatandaşlara bir maliyet çıkacak mı?” sorusuna verdiği yanıttı şunları söyledi:

“Evet, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği gereğince milli akıllı sayaçlara geçiş sürecimiz başlıyor. Milli Akıllı Sayaç Sistemleri (MASS) Projesi, TAŞ 2023 Projesi çerçevesinde akıllı şebeke dönüşümü kapsamında gerçekleştirilecek olan akıllı sayaç sistemlerinin asgari özelliklerinin belirlenerek ülke genelinde uygulama birlikteliğinin sağlanması ve bunun tarifeye etkisinin belirlenmesi ve uygulamanın yaygınlaştırılması için akıllı sayaç sistemleri ile ilgili mevzuatların ve şartnamelerin düzenlenmesini kapsayan bir Ar-Ge projesiydi. Bu yeni sistem, elektrik tüketimimizi daha etkin bir şekilde izlememizi sağlayacak ve enerji verimliliğimizi artıracak. Ayrıca, milli akıllı sayaçlar, enerji dağıtımını daha verimli hale getirecek ve kesinti sürelerini azaltacak. Bu dönüşümün vatandaşlarımıza getireceği faydalar arasında tüketim miktarı tespitindeki hata payının azaltılması, tüketim alışkanlıklarının daha iyi anlaşılması ve analiz edilmesi, daha hızlı arıza tespiti yapılması gibi önemli iyileşmeler sayılabilir. Sayaçların değiştirilmesi ise tüketicilerimize ek bir mali yük getirmeyecek. Akıllı sayaç dönüşümü dağıtım şirketlerimizin yatırım bütçesi kapsamında finanse edilecek.”

Elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik enerjisini bir yerden bir yere taşıdığına işaret eden Erdoğan, “Elektrik enerjisi mevcut teknolojide yığınsal olarak ancak bir şebeke üzerinden taşınabiliyor. Şebeke dediğimiz de trafolar ve hatlardan oluşan bir sistem. Bu sistemi bir şeye benzetmek gerekirse, dolaşım sistemimizdeki damarlara benzetebiliriz. Dağıtım şirketi, kılcal damarlar da dahil damar sistemindeki kan akışını sağlayan organizasyondur. Vücudun herhangi bir noktasına kan akmadığında veya yaralanıp, bir yerimiz kesildiğinde insanlar olarak nasıl rahatsız oluyorsak, tüketiciler olarak elektrik enerjisini alamadığımızda da rahatsız oluyoruz. Bir farkla, kan akışımız azaldığında veya durduğunda ya da bir yerimiz kesildiğinde dolaşım sistemimize, damarlarımıza kızmıyoruz ama dağıtım şirketine kızıyoruz. Dağıtım şirketinin hayatımızdaki yerini böyle özetleyebilirim” diye konuştu.

“Tüketicilerin dağıtım şirketlerinin hizmetlerinden memnuniyet oranını gösteren araştırmalar var mı? Özellikle kesintiler konusunda şikayetlerde azalma var mı?” sorusuna, “Evet, var. Düzenli olarak bu tür araştırmalar yapılıyor. Her ay TEDAŞ tarafından dağıtım şirketlerinin çağrı merkezlerinin sunmuş olduğu hizmetten duyulan memnuniyet araştırması yapılıyor. 2018 yılından bu yana ne değiştiğine baktığımızda tatminkar bir tabloyla karşılaşıyoruz” yanıtı veren Elder Genel Sekreteri Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Genel memnuniyet ortalaması 2018 yılında 44 puanmış. Genel memnuniyette yüzde 22’lik bir artış olmuş. 2023 yılı sonu itibariyle yüzde 56’ya ulaşmışız. Çağrı Merkezi hizmetinden duyulan memnuniyet ortalaması 2018 yılında yüzde 57 imiş. 5 yıl içinde Çağrı Merkezi hizmetinden duyulan memnuniyet oranı yüzde 30 artarak yüzde 74’e ulaşmış. Tedarik Sürekliliğinden duyulan memnuniyeti ortalaması ise 2018 yılında yüzde 44 iken, 2023 yılı sonu itibarıyla yüzde 68’e ulaşmış. Bu alandaki iyileşme yüzde 55 düzeyinde. Bu trendin artacak devam edeceğine de kaniyiz. Ne var ki, imar planlarındaki hızlı değişimler sistem işletmeciliğinde sorunlara yol açmıyor değil. Ayrıca sosyo-ekonomik gelişmişlik farklarından kaynaklanan arızi durumlar hariç tutulacak olursa dağıtım hizmetinden duyulan memnuniyet düzeyinin çok daha yüksek olacağını söyleyebiliriz. Bu noktada memnuniyet araştırmasının çağrı merkezlerine yapılan aramalar üzerinden yapıldığını da özellikle belirtmek isterim. Doğal olarak çağrı merkezlerini bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımız arıyor. Hizmetten duyduğu memnuniyeti ifade etmek için arayan neredeyse hiç olmuyor.”